ANTWERPEN – Covestro ontwikkelt en levert al meer dan 30 jaar geavanceerde materialen aan Adidas, het sportmerk dat sinds 1970 de officiële WK-wedstrijdballen produceert. Dit jaar belandt de Telstar 18 in de netten. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen krijgt die de perfecte vlucht mee. Een staaltje chemie dat onze Rode Duivels maandag mochten ondervinden.

De Telstar 18 is de meest geavanceerde WK-voetbal ooit. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van met polyurethaan gecoat textiel geven de bal een optimale grip, uitstekende vluchteigenschappen en een sterke waterbestendigheid.

“De schil bevat lagen uit polyurethaancoatings en -lijmen. Die maken de Telstar 18 tot een hoogtechnologische bal”, zegt Thomas Michaelis, hoofd textile coatings EMLA binnen Covestro. “Moderne synthetische materialen zorgen ervoor dat de bal onder alle weersomstandigheden voorspelbaar presteert, iets wat elke ervaren voetballer zal waarderen.”

De binnenste laag van de balschil is een lijmcoating die het textiel aan de lagen erboven hecht. Daarbovenop zit een polyurethaan-schuimlaag die ervoor zorgt dat de bal onmiddellijk na een schop zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt en zijn vlucht in een optimale baan verder zet. De buitenhuid bestaat uit twee compacte lagen polyurethaan. Deze zijn verantwoordelijk voor de sterke weerstand tegen slijtage en invloeden van buitenaf en geven de bal een hoge elasticiteit.

Covestro Antwerpen is actief in de productie van hoogtechnologische polymeermaterialen en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor producten die in vele domeinen van het dagelijks leven worden toegepast. Covestro heeft zo’n 30 productievestigingen wereldwijd en draaide in 2017 met zo’n 16.200 medewerkers een omzet van 14,1 miljard euro. Op de site in Antwerpen werken ongeveer 850 mensen.