Naast het Groen Kwartier in Berchem ligt een industriële site van 7.000 m2 met pakhuizen waar PAKT sinds begin 2017 een mix aan creatieve bedrijven huisvest. PAKT is een initiatief van Ismaïl Yaman, Yusuf Yaman en Stefan Bostoen.

Duval Branding, Bagaar, BioForum Vlaanderen, De Landgenoten, Smartmat, Crossfit Antwerpen, Ulla Models, Nick Bril van The Jane en Sevendays vinden er onderdak. Caffènation heeft er een koffiebar en zijn branderij ondergebracht. Binnenkort openen nog de lunchbar van Kasserol, een pizzeria en een winkeltje met lokale producten.

Stadslandbouw op het dak
Heel bijzonder aan het project is ‘t DAK van PAKT. Karl ‘Sjarel’ Hectors, Bram Stessel en Adje Van Oekelen bouwen samen met de buurtbewoners op ’t DAK aan een innovatief, ambitieus en ecologisch stadslandbouwproject.
“Het eerste DAKseizoen is gestart in mei en loopt tot november 2017. Dit is werkelijk de grootste daktuin van Antwerpen: 1.800 m2 waarvan 200 m2 serre”, zegt Adje Van Oekelen.
Er worden groenten gekweekt, kippen scharrelen er rond en je vindt er hoogstamfruitbomen – weliswaar deftig gesnoeid – van unieke vergeten rassen zoals ‘trezeke meyers’ appelen.

Duurzaam daktuinieren
Een 70-tal DAKboeren komen er samen tuinieren, beleven, testen en leren onder begeleiding van DAKboeren Bram en Karl. Ze gaan ecologisch te werk en volgen de seizoenen.
Niet alle daken kunnen het gewicht van volle grond dragen. Daarom experimenteren de DAKboeren met kweken op strobalen, een vergeten teeltsysteem van de Azteken dat Bram en Sjarel na een geslaagd testjaar nieuw leven inblazen.

’t DAK teelt op een duurzame manier. Al het water dat gebruikt wordt, wordt opgevangen in grote waterbassins en in de teeltbakken zelf. In totaal goed voor meer dan 100.000 liter regenwaterrecuperatie.
Joris van Imkerij De Groene Weg heeft er drie bijenkasten en oogstte zopas de eerste honing.

Verwevenheid met de buurt
Adje Van Oekelen: “We willen ook de buurt, inwoners van de stad en daarbuiten betrekken bij ’t DAK met workshops, lezingen, volkskeukens en nog meer. We delen innovatieve, teelttechnische en culinaire inspiratie voor lokale voedselproductie. Buurtbewoners kunnen een vierkante meter van de daktuin huren voor 50 euro per maand en zo officieel PAKT-lid worden. Voor dat bedrag kunnen ze eieren rapen, de gemeenschappelijke tomatenserre gebruiken en ervaringen delen.
In september zal er een heus openingsfeest plaats vinden.