Crowdfunding geeft starters een push

crowdjeCrowdfunding wint vandaag opmerkelijk snel aan populariteit. Steeds meer startende ondernemingen doen een beroep op kandidaat-investeerders om een nieuw economisch initiatief mee van de grond te helpen. De Voka – Kamers van Koophandel organiseren daarom in september zeven inspiratiesessies rond crowdfunding De Kamers geloven sterk in de alternatieve financieringsvorm. ‘Voor startende ondernemers is financiering via de bank niet altijd even vanzelfsprekend, voor hen kan crowdfunding een goede oplossing zijn,” zegt coördinator Victoria Smet, Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Met zeven inspiratie- en informatiemomenten op zeven locaties in Vlaanderen stimuleren de Kamers ondernemers aan crowdfunding te doen. ‘We willen hen met de sessies het duwtje in de rug geven dat ze nodig hebben om een campagne op te starten’, verklaart Victoria Smet.

Crowdfunding in België is nog volop bezig aan zijn opmars. ‘Maar een campagne levert voor een bedrijf eigenlijk alleen voordelen op. Ze kunnen testen of er echt een afzetmarkt is voor hun product of dienst, reclame maken en geld ophalen om hun project te financieren. Ook interessant is dat ondernemers door het succes van crowdfundingcampagnes banken of investeerders kunnen overtuigen van de slaagkans van hun project. Maar er moet wel voldoende uitleg gegeven worden. Een succesvolle campagne zet je niet op een week tijd op. Voldoende voorbereiding is essentieel!’

Om de deelnemers op de bijeenkomsten voldoende informatie te geven worden verscheidene experten ingeschakeld. ‘De ondernemers kunnen zich verwachten aan een stevige introductie in het fenomeen crowdfunding. Alle mogelijke vragen worden beantwoord door de experten van Douw en Koren, een crowdfunding consultancybureau. Daarnaast krijgen ook verschillende crowdfundingplatforms de mogelijkheid een korte introductie te doen. Per sessie getuigen twee ondernemers die er al een campagne op hebben zitten. Ook komen fiscale specialisten vertellen over het interessant fiscaal kader voor crowdfunding.

De zeven inspiratie- en informatiemomenten moeten de ondernemers overtuigen een campagne op te starten. Vanaf het najaar organiseren de verschillende Kamers dan crowdfundingateliers om deelnemers voor te bereiden op hun crowdfundingcampagne.

De sessies gaan door op 08/09 in Mechelen 10/09 in Antwerpen, 14/09 in Gent, 16/09 in Hasselt, 22/09 in Vilvoorde, 29/09 in Kortrijk en 30/09 in Turnhout. Contacten via Victoria Smet op victoria.smet@voka.be

Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland telt ruim 3.000 leden en is actief op het gebied van netwerking, belangenbehartiging en dienstverlening. De Antwerps-Wase Kamer maakt deel uit van de alliantie Voka – het Vlaams netwerk van ondernemingen – dat meer dan 18.000 bedrijven.