In 2012 besloot Patrick Theunissen met Dame Jeanne, waarmee hij in 2010 van start ging, de ommezwaai te maken van schuimwijnen naar Brut bieren. Na Brut d’Anvers, Brut d’Anvers ‘rozat’ en Brut sur lie lanceert hij in september zijn nieuwste productinnovatie ‘Dame Jeanne Brut Vintage 2017’.

Méthode champenoise

Bier transformeren tot een smaakvolle mousserende aperitiefdrank is geen sinecure. Dat weet zaakvoerder Patrick Theunissen van Dame Jeanne intussen maar al te goed. Hij heeft zich gespecialiseerd in het bottelen, klaren en ontgisten van Brut bieren volgens de traditionele methode (méthode champenoise) op basis van 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt met lokale Belgische basisbieren en in eigen land gechampagniseerd.
De naam ‘Dame Jeanne’ verwijst naar de bolvormige fles die hobbybrouwers vaak gebruiken en naar ‘de Dam’ (Viaduct Dam) in Antwerpen waar de eerste productie plaatsvond voor die naar Brasschaat verhuisde.

Elk jaar vernieuwen

Patrick Theunissen: “Elk jaar pakken wij uit met een nieuw exclusief streekproduct. Vorig jaar was dat mosterd, pickles en zilveruitjes op basis van bier. In september brengen we als eerste in België een bourbon Brut bier uit met oak aging op fles, onze ‘Dame Jeanne Brut Vintage 2017’. Het gaat over een ‘limited edition’, 2500 flessen van 75 cl van een vol, fruitig complex Brut bier met een hint van bourbon, vanille en hout.”

Een kurk met houteneiken plug doordrongen van bourbon

Na een hergisting op fles van minstens drie maanden gebeurt het ‘champagniseren’ van het bier door het draaien van de flessen (remuage) en het ontgisten (dégorgement). Na het champagnisatieproces wordt de fles afgesloten met een kurk voorzien van een 40 gram houten plug gemaakt van de latten van eikenhouten vaten en doordrongen met 12 jaar oude Elijah Graig bourbon van de bekende Heaven Hill distillerie. Hiervoor werkte Patrick Theunissen samen met Oak Master in Spanje, gespecialiseerd in alternatieve kurken en met Tonnellerie Bossuet, een vooraanstaande artisanale tonnenmakerij in de Bordeaux streek. Met die speciale kurk bepaalt de klant zelf hoelang hij het bier verder laat rijpen en evolueren op de eik naar een nog rondere zachte smaak.