Antwerpen – 300 chefs van over heel de wereld, onder wie grote internationale namen, waren kandidaat voor The Best Chef Awards, een initiatief van TBC MediaCorp. Voor chef Van Damme is dit de erkenning van wat hij al 25 jaar doet: alsmaar mooiere en lekkere desserts maken.

“Dit is een ongelofelijk mooie bekroning van mijn carrière. De chefs waar ik tussen sta in de lijst zijn een voor een grote namen, gerenommeerde patissiers en chefs van over heel de wereld. Ik voel me dan ook zeer vereerd om ertussen te mogen staan”, zegt een aangedane Roger Van Damme:

Zich onderscheiden van 300 chefs

Roger Van Damme, chef en zaakvoerder van restaurants Het Gebaar in Antwerpen en Toque-Tok in Schelle, behaalde de 68steplaats in deze Top 300 lijst.
De beste chef wereldwijd 2017 werd de Spanjaard Joan Roca van het restaurant El Celler de Can Roca in het Catalaanse Girona.

Daarnaast worden er in verschillende categorieën prijzen uitgereikt zoals vrouwelijke chef, reizende ster en … chef patisserie. Onze Roger Van Damme behaalde de felbegeerde eerste plaats en die maakt hem nu tot beste chef patissier wereldwijd.

Innovatietechnieken en artistieke presentatie zijn de criteria waarop de deelnemers worden beoordeeld. Deze wedstrijd is een social media fenomeen en bereikt vier miljoen mensen. De kandidaten worden voorgedragen door culinaire journalisten, foodfotografen en -bloggers, en chefs over heel de wereld.

Nick Bril van The Jane

In diezelfde Top 300 selectie – vorig jaar nog op de 35ste plaats en nu op de vijfde plaats – staat chef-kok Nick Bril van The Jane, het restaurant van Sergio Herman.

Herman krijgt momenteel ook volop media aandacht. Deze keer niet omdat hij zelf in de prijzen is gevallen, maar omdat hij een conflict heeft met ­Minestrone, de culinaire uitgeverij van foodfotograaf Tony Le Duc waarvan Herman zelf voor 40 procent mede-eigenaar is. Le Duc neemt Herman niet in dank af dat diens recente boek ‘Just Cook it’ bij de Nederlandse uitgeverij Carrera Culinair is uitgegeven zonder Minestrone daarover in te lichten. Er zit dus duidelijk een haar in de soep.