De Brug groeide uit tot grote industriële onderneming

debrug_logoBeschutte werkplaatsen hebben veelal nog een stofferig imago. Fout. De Brug in Mortsel mag zonder twijfel naast veel gerespecteerde KMO’s staan. Het bedrijf tekende in 2012 voor een omzet van liefst 8 miljoen euro. Er werken 350 mensen.

De Brug werd in 1973 opgericht door dokter Raoul De Smedt die als geneesheer heel erg sterk sociaal geëngageerd was. Hij zette in Mortsel 15 arbeiders met een handicap en twee begeleiders aan het werk. De Brug zou voor veel mensen een totaal nieuwe wereld openen en hen ook respect meegeven.

Het bedrijfje van toen is onderhand uitgegroeid tot een indrukwekkende onderneming. Naarmate steeds meer opdrachten binnengehaald werden voor privé-personen, kleine ondernemingen en zelfs heuse multinationals werden de gebouwen en de terreinen onafgebroken uitgebreid. Het complex aan de Waesdonckstraat in Mortsel beslaat ondertussen liefst 55.000 vierkante meter waarvan 35.000 vierkante meter gebouwen.

Vandaag telt De Brug 15 verschillende industriële afdelingen. Daaronder de houtafdeling bv. die uitgerust is met de meest moderne computergestuurde houtbewerkingsmachines. Zo een CNC-portaalfreesmachine met 37 gereedschappen. In de houtafdeling worden kisten gemaakt maar ook laadvloeren, paletten, bureaumeubilair, keukens, badkamers, beursstanden, displays enz.

Ook de metaalbewerkers beschikken bij De Brug over een uitgebreid machinepark met CNC-ponsmachines, plooibanken, lasersnijders, een platenwals, lasrobots, een profielwals, een plaatschaar. Algemeen directeur Jan Verhaeghe: “In onze metaalafdeling worden allerhande constructies afgewerkt volgens plan. De producten in inox, staal, aluminium, of andere specifieke legeringen worden vaak samen met de klant gerealiseerd in onze eigen CAD-afdeling. Wij leveren in dit opzicht ook aan de petrochemie in binnen- en buitenland.”

De verpakkingsafdeling beschikt over zeven verpakkingsstraten. De Brug heeft hierdoor een van de grootste verpakkingscapaciteiten van de Benelux. Er worden boeken verpakt, flessen, trays maar ook grote voorwerpen zoals complete tafelbladen, deuren, promotiepaketten enz.

De Brug heeft ook een eigen elektronica-afdeling, een stofferingsafdeling enz. Er worden stockbeheer en logistieke diensten aangeboden.

Een recente brand heeft de productie in de natlakspuiterij tijdelijk plat gelegd maar volgens directeur Marc De Preter kan het euvel begin volgend jaar hersteld zijn.