De huurprijzen op de Meir in Antwerpen liggen voor het eerst hoger dan op de Brusselse Nieuwstraat. Dat zou te maken kunnen hebben met de terreurdreiging in Brussel en de problemen met de voetgangerszone.

De huurprijzen in Antwerpen en Brussel waren in de periode van 2010 tot 2015 nagenoeg identiek, maar de voorbije twee jaar heeft Antwerpen de hoofdstad voorbijgestreefd. De huur van een toplocatie op de Meir is sinds 2015 gestegen van 1.850 euro per vierkante meter naar 1.950 euro. In Brussel is de prijs echter gelijk gebleven.

Terreurdreiging en uitbreiding voetgangerszone

Een aantal factoren heeft ervoor gezorgd dat er in Brussel minder mensen komen winkelen, waardoor de huurprijzen onder druk komen. Er is de terreurdreiging, maar daarnaast waren er ook heel wat problemen met de uitbreiding van de voetgangerszone in de Nieuwstraat en de problemen met de tunnels, waardoor de stad moeilijker bereikbaar is.

De uitbreiding van de voetgangerszone rond de Nieuwstraat heeft er voor gezorgd dat de consument naar andere zones in de stad is getrokken. Zo zijn de Louizalaan en de Gulden Vlieslaan bezig aan een opmars ten opzichte van de Nieuwstraat.

Ook de opkomst van enkele Brusselse shoppingcentra wordt aangehaald als oorzaak voor de tanende populariteit van de Nieuwstraat.