Een hoogte van ruim 100 m , 230 appartementen, 36 penthouses en verder ruimte voor winkels en horeca. Dat wordt de nieuwe Antwerp Tower. De werkzaamheden zijn in september begonnen, ze moeten afgerond zijn tegen december 2020.

De Antwerp tower blijft de Antwerp Tower. Dat heeft projectontwikkelaar Matexi gezegd op een persconferentie waar de plannen voor de vernieuwde woontoren werden voorgesteld. De oude Antwerp Tower, die er staat van begin jaren zeventig en met zijn oranje glazen een iconisch beeld werd in de Antwerpse binnenstad, wordt volledig gestript.

“De vertrouwde naam, maar wel met een totaal nieuwe toekomst. We bouwen aan een toren waar Antwerpen echt fier op kan zijn” zegt projectontwikkelaar bij Matexi Philip Rubbens. In de nieuwe Antwerp Tower komen kantoren, appartementen en penthouses. In de sokkel zijn twee verdiepingen met winkels voorzien. “Wonen in de hoogte op zo’n centrale plaats in de stad is uitzonderlijk. Vanuit de Antwerp Tower heb je een uniek zicht op de hele stad”, zegt Rubbens.

Een toren met uitzicht

Matexi presenteert met de Antwerp Tower een van zijn meest ambitieuze binnenstedelijke projecten. De verbouwing toont hoe sites met voormalige kantoorgebouwen getransformeerd kunnen worden in multifunctionele buurten waar werken, wonen, shoppen en cultuur naadloos in elkaar overgaan.

In de Antwerp Tower komen naast er naast kantoren ook appartementen en winkels. Elke verdieping omvat 6 tot 14 appartementen tussen de 40 en 120 m². Helemaal bovenaan komen er penthouses die tot 240 m² groot zijn. De 50 meter lange gevel op het gelijkvloers zal volledig ingericht worden met winkels. De verbouwing loopt parallel met de heraanleg van het Operaplein.

Harmonie met het operagebouw

De toren staat op de kruising van de Keyserlei en de Frankrijklei, de ingang komt op de hoek van het nieuwe Operaplein. Die ligging biedt aan de toekomstige bewoners een prachtig uitzicht over de stad.

Voor het ontwerp van de Antwerp Tower nam Matexi het architectenbureau van Wiel Arets onder de arm.

“We hebben gekozen voor een gevelsysteem van gepolijste betoncomponenten met een lichtgouden tint” zegt Wiel Arets. “Ze zijn enorm in schaal, tot negen meter breed, waardoor we de visuele patronen op de gevel beperken. Samen met de naadloze ramen en de glazen balustrades zorgt dit voor een ontwerp dat veel beter in balans ligt met het operagebouw en zijn prachtige ornamenten.”