Maaltijdenleverancierdienst Deliveroo gaat zijn zelfstandige koeriers in België vanaf 1 januari een gratis bijkomende ongevallenverzekering bieden. Dat heeft Deliveroo bekendgemaakt. Het bedrijf noemt dit een primeur in de sector van de digitale economie in België.

De koeriers zullen door de verzekering gedekt zijn van bij hun eerste levering, aldus Deliveroo. De bijkomende verzekering komt bovenop de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die het bedrijf reeds aanbood, Ze dekt  tijdelijk inkomensverlies en medische kosten, maar voorziet ook schadeloosstelling bij een ongeval.

Deliveroo lag al een tijd onder vuur omdat het zijn koeriers volgens een zelfstandigenstatuut wil laten werken. Dat leidde tot wrevel bij de koeriers. Ze vrezen dat de nieuwe betaalformule voor hen een achteruitgang van hun verloning zal betekenen van 30 à 40 procent voor dezelfde prestaties. Vrijdag wordt er door een groep koeriers van Deliveroo actie gevoerd in Brussel.

Volgens het bedrijf zelf biedt het nieuwe statuut meer flexibiliteit aan de koeriers. “Zo kunnen ze zelf beslissen wanneer ze willen werken, hetgeen hen toelaat om hun werk te organiseren in functie van hun leven, en niet omgekeerd” zegt het bedrijf.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gaf eerder de inspectie van de RSZ en van het Toezicht op de Sociale Wetten de opdracht om het nieuwe verloningsmodel tegen het licht te houden. Deliveroo zegt dat het helemaal met de minister en het onderzoek zal meewerken.

Deliveroo zal in de komende weken de details over inschrijving op de verzekering bekendmaken aan zijn koeriers. De voorbije twee weken werkten zowat 1.500 koeriers voor het bedrijf, op maandbasis zijn het er ongeveer 2.500.