Baggeraar DEME is, samen met twee andere bedrijven, uitgekozen om de bouw van de Blankenburgtunnel in de regio Rotterdam uit te voeren.

Project ter waarde van 1 miljard

De selectie is gebeurd door het Nederlandse infrastructuuragentschap Rijkswaterstaat. Het consortium bestaat voorts nog uit het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam en de Australische bank Macquarie. Het project heeft een waarde van ongeveer 1 miljard euro. Het gaat om een voorlopige gunning.

Het grootschalig infrastructuurproject omvat de aanleg van een 4,2 kilometer lange snelweg (A24), waarvan 900 meter voor de Blankenburgtunnel. Uiteindelijk doel is de verbetering van de bereikbaarheid van de regio Rotterdam. Het consortium tekent voor het ontwerp, de realisatie en het beheer en onderhoud gedurende twintig jaar. Naast de aanleg van een tunnel onder de vaargeul Nieuwe Waterweg omvat het project ook de aanleg van knooppunten en de verbreding van een deel van de A20-autosnelweg.

Tussen 2022 en 2024 moet Rotterdam beter bereikbaar zijn

De gunning is nog niet definitief. De andere inschrijver op het project kan nog bezwaar maken. Naar verluidt dongen ook BAM, Boskalis en VolkerWessels mee naar de klus. De werkzaamheden gaan normaal gezien volgend jaar van start en zouden tussen 2022 en 2024 voltooid moeten zijn. Het project zal deels worden gefinancierd door middel van tolheffing. Daarmee moet ongeveer 315 miljoen euro worden opgehaald.