Dredging International, dat deel uitmaakt van de DEME Group, zal in opdracht van de Belgische transmissienetbeheerder Elia onderzeese stroomkabels trekken in de Noordzee.

Om de werken uit te voeren, zal DEME zijn nieuwe vloot schepen inzetten waaronder de hoppers ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’ en het DP3 kabelinstallatieschip ‘Living Stone’.

De werken omvatten de verbinding van vier windparken op zee met een zogenaamd ‘Offshore Switchyard Grid’ van Elia, of het zogenoemde “stopcontact op zee”. Dat ligt op ongeveer 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge.

Kabels zullen windmolenparken verbinden met stopcontact op zee

Onderzeese kabels zullen het platform koppelen aan een substation in België waar de geproduceerde windenergie geïnjecteerd zal worden in het Belgische stroomnetwerk aan land.  Er wordt een stroomkabel van 220 kV getrokken langs een 4,5 km lange route tussen het Offshore Switchyard Platform en het eerste windparkplatform. Daarnaast komen er ook twee onderzeese stroomkabels van 220 kV die elk ongeveer 39 km lang zijn tussen het Offshore Switchyard Platform en het onshore verbindingspunt op het strand van Zeebrugge.

Het contract heeft een totale waarde van circa EUR 130 miljoen. De kabels worden geproduceerd door Hellenic Cables, een Griekse fabrikant, in de hoedanigheid van onderaannemer voor DEME. De kabels worden geïnstalleerd door het multifunctionele schip ‘Living Stone’, dat in 2017 de vloot van DEME zal vervoegen.