ZWIJNDRECHT – Tideway, de Nederlandse dochteronderneming van de bagger-, milieu- en waterbouwgroep DEME uit Zwijndrecht, heeft Living Stone in gebruik genomen. Het gaat om het snelste en efficiëntste kabellegschip ter wereld dat de productiesnelheid voor kabelinstallaties verdubbelt.

De multifunctionele kabellegger Living Stone heeft twee kabelcarrousels met een capaciteit van 10.000 ton. Daarnaast is er de mogelijkheid voor een derde carrousel met een bijkomende laadcapaciteit van 2.000 ton. Samen kunnen ze meer dan 200 kilometer kabel vervoeren en installeren in één enkele trip. Verder zorgt het geavanceerd kabellegsysteem van het schip ervoor dat kabels sneller kunnen worden voorbereid, dat handmatige behandeling beperkt blijft en dat het risico op beschadiging van de kabel daalt. Drie elementen die de productiesnelheid sterk opdrijven.

Naast milieuvriendelijke dual fuel-motoren op diesel en LNG is het een uitermate flexibel schip voor kabelinstallaties dat ook rotsen kan plaatsen met een verticaal valpijpsysteem. Dat kan diepten van 1.000 meter bereiken.

Prestigieuze projecten

Het schip zet meteen koers naar het Hornsea Project One in het Verenigd Koninkrijk, het grootste offshore windturbinepark ter wereld. Tideway zal er onder meer exportkabels, interlinkkabels en kruisingen installeren en staat in voor het verwijderen van rotsblokken en de pretretching, het trekken en het ingraven van kabels. Nadien staan kabelinstallatiewerken voor het prestigieuze Modular Offshore Grid-project van Elia aan de Belgische kust op het programma.

De groep boven Tideway, DEME, telt wereldwijd 4.900 medewerkers en realiseerde in 2017 een omzet van 2,37 miljard euro.