Antwerpen –  De haven is een ode rijker: het fotoboek ‘#PORTOFANTWERP’. Vorige week werd dit boek in het Havenhuis voorgesteld door fotograaf Matthieu Bout en Marc Van Peel, Schepen bevoegd voor haven, industrie en werk, die het voorwoord voor zijn rekening nam.

Matthieu Bout: “De haven van Antwerpen is een logistiek meesterwerk waarbij kades, kranen en containers als een puzzel in elkaar vallen. Het is een perfect geoliede machine.”

Tweede boek 

Fotograaf Matthieu Bout is niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar lanceerde hij zijn eerste fotoboek ‘#ANTWERP’, waarin hij de stad en haar skyline vereeuwigde. Naast een begenadigd fotograaf, is hij ook een fervent en bekend Twitteraar. In zijn geliefde moedertaal ‘plat Antwaarps’ vergaarde hij onder zijn alter ego ‘@den Antwerpenaar’ meer dan 20.000 volgers. Maar ook op Instagram maakt Bout furore en heeft hij 17.000 volgers.  Daar verzamelt hij zijn mooiste foto’s van zijn geliefde stad.
“Ook al ben ik Antwerpenaar, voor mij was de haven tot voor kort onontgonnen gebied. Schepen Marc Van Peel heeft me in contact gebracht met het Havencentrum Lillo. Twee gidsen hebben me op sleeptouw genomen, ook met de sleepboot, en een rondleiding gegeven. Zo kon ik bijzondere plekjes fotograferen waar ik zelf nooit zou komen”, zegt Matthieu enthousiast.  

Een opgetogen Schepen Van Peel 

In het voorwoord bezingt Van Peel niet alleen de schoonheid van de Antwerpse haven, hij benadrukt ook het belang van de Schelde als levensstroom: “Als tweede grootste haven van Europa zet de haven van Antwerpen onze stad internationaal op de kaart. De haven is, samen met haar stille vennoot de Schelde, de motor van onze economie. Daarnaast is ze ook onze hoofdleverancier. Ze brengt vele producten tot in onze huiskamers. Na #ANTWERP kon #PORTOFANTWERP dan ook niet uitblijven. Antwerpen is immers een stad aan de stroom met een haven die ertoe doet.”

@den Antwerpenaar heeft nog meer in petto

http://stadsmus.be is de webwinkel waar @den Antwerpenaar zijn foto’s van Antwerpen op groot formaat verkoopt. Het boek ‘#PORTOFANTWERP’ , uitgegeven door Artus/Pandora Publishers, vind je in de boekhandel en kost 24,95 euro. Binnenkort waagt Matthieu Bout zich volop aan het ondernemerschap. Hij bereidt een nieuwe ontwikkeling voor waarover meer in februari 2018.