Evonik Degussa breidt ACA-fabriek uit

evonik evonikBij Evonik Degussa Antwerpen wordt de staalbouw voor de uitbreiding van de ACA-fabriek overeind gezet. De gefaseerde opstart van de productie-eenheid is gepland voor volgend jaar. ACA is het uitgangsproduct voor een totaalherbicide van de nieuwe generatie die aangemaakt wordt door het biotechnbedrijf Bayer Cropscience.

Het is reeds de vijfde keer dat de productiecapaciteit van de ACA-fabriek van Evonik in Antwerpen opgevoerd wordt. Dit keer wordt de afzet met nog eens 40% verhoogd. ACA staat voluit voor acroleinecyaanhydrine-acetaat. Devonik levert de totaliteit van zijn productie aan Bayer Cropscience in Frankfurt dat er Basta mee aanmaakt, een herbicide dat enkel werkt via het blad en geen bodemwerking heeft. Basta wordt overigens snel afgebroken. Het product is bestemd voor de fruitteelt en de bosbouw.

Hoeveel Evonik investeert in de uitbreiding van de fabriek wordt niet vrijgegeven. Ook de geïnstalleerde productiecapaciteit wordt discreet toegedekt, zegt woordvoerder Koen Van den Steen. Bayer is immers de enige afnemer van de productie.

Met de verdere uitbouw van de ACA-eenheid positioneert de Antwerpse fabriek zich nog sterker als een producent van speciaalchemie. In Antwerpen draaien onderhand al 11 fabrieken die elk voor zich gespecialiseerde producten aanmaken.

Evonik Degussa Antwerpen behoort langs de Antwerpse Scheldelaan mee tot de cluster van geavandeerde chemiebedrijven. Over 109 hectaren worden de meest onderscheiden speciale producten aangemaakt. Er werken zo’n 1100 man.

De Duitse groep Evonik (Essen) stelt 33.000 mensen tewerk en tekende verleden jaar voor een omzet van zo’n 13 miljard euro.