Vandaag is het ‘opnieuw naar school-dag’, en dan wordt er al eens gekeken naar nieuwe, en dat zijn vaak digitale, leermethodes.

Bingel is zo’n digitaal leerplatform voor de lagere school, ontwikkeld door de uitgeverij Van In. Bingel kende vorig jaar een spectaculaire groei in Finland en Zweden. In beide landen kwamen er meer dan 190.000 gebruikers bij. Ook in Vlaanderen zette de groei zich door. “Ook andere landen ontdekken de mogelijkheden van digitaal leren”, zegt Winfried Mortelmans, CEO van Uitgeverij VAN IN, die bingel ontwikkelde.

Vlaanderen, Zweden en Finland

In totaal wordt bingel nu al door 5.878 lagere scholen gebruikt. Daarvan liggen er 2.332 in Vlaanderen, 2.154 in Zweden en 1.392 in Finland. Er maken nu al bijna 250.000 Zweedse en Finse kinderen gebruik van het platform.

Finland voerde vorig schooljaar bingel in. Het systeem speelt daar een belangrijke rol in de uitgebreide hervorming van het lager onderwijs. “Onze Finse collega’s werden aangetrokken door de spelelementen die we in bingel gebruiken”, zegt CEO Winfried Mortelmans. “Hiervoor was hun leerstof zeer goed, maar soms wat zakelijk. Met bingel kunnen ze de leerlingen extra motiveren.”
Zweden is al een jaar langer bezig met bingel, en ook daar blijft het systeem aanslaan. “Het land kent een grote instroom aan nieuwe Zweden”, zegt Mortelmans. Bingel is heel geschikt om hen bijvoorbeeld Zweeds aan te leren en om hen voor te bereiden op een aantal belangrijke oriënteringstesten die in Zweden in het lager onderwijs verplicht zijn.”

Adaptief leerplatform voor het basisonderwijs

Bingel is een adaptief platform voor het basisonderwijs dat het makkelijker maakt om voor elke leerling een aanpak op maat uit te werken. Dat was in beide landen een doorslaggevend argument om te kiezen voor bingel. “De mogelijkheden die digitaal leren biedt, maken het simpel om de leerstof te diversifiëren en zo leerlingen op hun eigen niveau te laten werken”, zegt Mortelmans. In Vlaanderen is bingel al langer ingeburgerd. Acht op de tien basisscholen maken gebruik van het systeem.

Zowel in Finland als in Zweden zijn de reacties op bingel positief. Leerkrachten zijn zeer te spreken over de mogelijkheid om leerlingen digitaal op te volgen, over de individuele aanpak die bingel toelaat en de spelelementen die in het platform worden gebruikt.

Van In werd opgericht in 1833 en telt vandaag 190 medewerkers. De uitgeverij heeft vestigingen in Wommelgem, Gent en Mont-Saint-Guibert. Van In maakt deel uit van de internationale Sanoma Learning-groep.