Parijs leert Veritas kennen

veritas De Antwerpse winkelketen Veritas steekt de Franse grens over. In Lieusaint, iets onder Parijs werd het eerste Atelier Veritas geopend. Het bedrijf had eerder al vastgesteld dat de expansiemogelijkheden in eigen land vrij beperkt bleven. Daarom werden al enkele winkels geopend in Duitsland. Nu volgt Frankrijk.

De Caré Sénart is een vrij luxueus shopping center in de buurt van Parijs waar je ook H&M, Zara, een Apple Store of Toys R Us kunt vinden. Veritas greep een opportuniteit aan om er zijn eerste Franse winkel te openen. Het moet het begin worden van een doelgerichte expansie in het land van Marie-Anne. Waarbij het afwachten wordt of de Fransen de formule Atelier Veritas zullen appreciëren. Het komt erop neer dan ijverige huismoeders en jonge meisjes er de nodige accessoires moeten  vinden waarmee ze dan thuis aan de slag kunnen gaan. Om een eigen kleedje te maken, een feestelijk ensemble of zelfs een hele eigen garderode.

Het naaiwinkeltje van Jean Baptiste Leestmans uit 1892 heeft een merkwaardige ontwikkeling achter de rug. Het is uitgegroeid tot een populaire keten die een biezonder goede faam heeft. Veritas is al die jaren een vertrouwde partner geweest voor iedereen die van huisvlijt een hobby gemaakt had. Ook tieners en hippe younsters komen er vandaag over de vloer.

Veritas was meer dan een hele eeuw in handen van familiale aandeelhouders die hun bedrijf voorzichtig aanstuurden en op die manier een heel netwerk aan winkels openden. De laatste jaren stootte het bedrijf uit Kontich evenwel tegen zijn eigen grenzen aan en werd het zaak om andere perspectieven te openen. Het ruime winkelassortiment bood nog onvoldoende expansiemogelijkheden.

Vandaar de optie om de grenzen over te steken. Alleen konden niet alle familiale aandeelhouders zich vinden in die strategie. Ze gaven er dan ook de voorkeur aan om voorzichtig af te haken en hun aandelen te verkopen. Met de Leuvense investeringsmaatschappij Indufin kwam een nieuwe partner in huis. In overleg met alle aandeelhouders kreeg Indufin de kans om een meerderheidsparticpatie van 60% te nemen in Veritas. Waarmee de strategie om internationaal te gaan ook bevestigd werd.

Eerder opende Veritas al enkele vestigingen in Duitsland.  Waarbij het dan wél de bedoeling blijft om de markt in een brede straal van 300 km rond Kontich af te dekken. In Frankrijk worden dezelfde opties genomen. Een eerste winkel in Lieusaint is zoveel als een testcase die moet uitmaken in hoeverre de Fransen de formule van Veritas appreciëren.

Indufin is het alvast ernst met zijn engagement ten aanzien van Veritas. De investeringsmaatschappij houdt een filosofie aan waarbij het bedrijf zich op lange termijn engageert in zijn participatiemaatschappijen. In de portefeuille steken bedrijven als Securelink, Reload, Baobab, de Kyotec Group e.a. Indufin wordt gemanaged door Joris Rome, Jo Santino, Jean-François Vryens en Guy Wygaerts. Marc Peeters bleef als voorzitter van Veritas op post. Ine Verhaert is gedelegeerd bestuurder.