Japanners bekronen Fabian Breës

fabianOp de internationale persconferentie van Toyota Material Handling Europe werd de Antwerpse productontwikkelaar Fabian Breës uitgeroepen tot de winnaar van de Toyota Logistic Design Competition. Fabian Breës ontvangt een geldprijs van 5000 euro en een betaalde stage in het Design Center van Toyota Material Handling Europe In Zweden.

Breës  ontwierp Flock, een set van twee types AGV’s die kunnen samenwerken. Eén is een heftruck-AGV die goederen verticaal kan verplaatsen en dus goederen in en uit rekken kan halen en weer wegzetten. Op de grond nemen heel kleine AGV-tjes het over en verplaatsen de goederen op de horizontale as. Volgens de ontwerper moet het zo mogelijk zijn om de inzet van de duurdere heftrucks en reachtrucks te optimaliseren, door de horizontale verplaatsing volledig over te laten aan eenvoudige kleine toestellen.

Frank Breës haalde het voor teams uit Slowakije en Finland. Zijn ontwerp  werd gekozen omwille van zijn kosten- en energiebesparing. Het werd door de jury geprezen omwille van zijn beperking van “muda” of verspilling, en past perfect in de lean filosofie, de Japanse manier om een proces te verbeteren.

Breës studeerde product development en economie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen, de Antwerp Management School en de universiteit van Antwerpen. Hij richtte in 2014 zijn eigen firma, Design by Frank op. Hij was een van de 500 kandidaten die zich inschreef voor de wedstrijd waarin Toyota de uitdaging voorop zette om het concept vorklift anders te gaan implementeren.