15 mei was het exact dag op dag 50 jaar geleden dat de meststoffenproductie in de Antwerpse haven werd opgestart op de BASF-site. Intussen is het ook 5 jaar geleden dat EuroChem de activiteiten van BASF overnam. De beslissing van BASF om toen de meststoffenafdeling te verkopen werd gemotiveerd vanuit de beperkte toegang tot bepaalde grondstoffen (fosfaaterts en kaliumzouten), waardoor het moeilijk was om een belangrijke marktspeler te blijven.

Op 1 april 2012 werden de nitrofosforzuurinstallatie, de NPK-installatie, de twee enkelvoudige meststoffeninstallaties, de logistieke activiteiten en drie salpeterzuurinstallaties verkocht aan EuroChem. Met deze verkoop kwamen de meststoffenactiviteiten in een groep waar minerale meststoffen kernactiviteit zijn.

De naam EuroChem doet niet vermoeden dat het bedrijf van Russische oorsprong is. De groep heeft zijn hoofdkantoor in het Zwitserse Zug. Met de overname van de Antwerpse meststoffenactiviteit maakte de groep een sprong richting internationalisering. Met de aankoop van EuroChem Antwerpen verwierf EuroChem heel wat kennis en ervaring, op een logistiek interessante locatie. Via de haven van Antwerpen heeft Eurochem een performante productie-entiteit en hub die als katalysator voor de verdere groei van de groep fungeert. De Antwerpse vestiging is zowaar de parel aan de kroon van de groep en zorgt voor een nieuw elan.

“De voorbije vijf jaren is het personeelsbestand van EuroChem Antwerpen van 330 tot 390 gegroeid. Wereldwijd telt het personeelsbestand 25.000 werknemers. De Antwerpse vestiging is van groot strategisch belang voor de groep en maakt het verschil voor ons als globale wereldspeler. Uiteindelijk is het succes in Antwerpen gebaseerd op goede mensen die sterke relaties opbouwen en onderhouden met elkaar, met de vakbonden, met de haven van Antwerpen, met onze buren van BASF en met de lokale gemeenschap in de buurt”, zegt Andrey Ilyin, CFO van de EuroChem groep.
Speciaal voor deze dubbele verjaardag kwam Ilyin, die vijf jaar geleden de overname van de vestiging in Antwerpen begeleidde, maandag opnieuw naar Antwerpen.

N.a.v. deze bijzondere gelegenheid werd het jubileumnummer Chem@ctueel van EuroChem Antwerpen voorgesteld. De inhoud werd samengesteld met sterke verhalen, nostalgische terugblikken en mooie herinneringen van enkele “pioniers” van het eerste uur die elkaar terugzagen en samen meer dan 250 jaar meststoffenervaring hebben.

“EuroChem heeft de aankoop van de meststoffeninstallaties strategisch aangepakt. Door de aankoop konden zij vanaf dan een volledig portfolio van Ureum tot Entec aanbieden op de markt. Daarnaast heeft EuroChem vanaf dag één ingezien dat de echte waarde van EuroChem Antwerpen in de kennis, de ervaring en de spirit van het hechte team zit”, zegt Filip Dejongh, managing director van EuroChem Antwerpen die al 28 jaar voor het bedrijf werkt waarvan de eerste 23 jaar voor BASF.

De oorspronkelijke NPK-installatie was ontworpen voor een productie van 600.000 ton/jaar. Met de huidige installaties bedraagt de productie vandaag meer dan 1.200.000 ton/jaar.

EuroChem zet in op een sterke verticale integratie, heeft of ontwikkelt toegang tot alle grondstoffen, en heeft een sterk logistiek netwerk. Daarnaast is het productengamma van de Antwerpse installaties perfect complementair aan dat van de groep. Tot op vandaag blijkt deze overname een win voor alle partijen.