De 81ste Boekenbeurs is nog t.e.m. dit weekend open, en dan opnieuw van 9 t.e.m. 12 november. Op vrijdag 3 november is er tot 22u een nocturne helemaal in het teken van ladies night.

Boek & Beeld vormt dit jaar de rode draad of eerder de rode loper doorheen de ganse programmatie. Strips en graphic novels, kijkboeken, psychologische inzichten, interactieve games, virtual reality,… het komt allemaal aan bod. Samen met Cinema Zuid, FFG Talkies en Cinematek zoomt de Boekenbeurs in op de relatie tussen boek en film. Maar absolute eyecatcher dit jaar op de Boekenbeurs is het warme verhaal van de Boom.

De Dwarsboom vol verhalen: Six Word Story-wedstrijd

Een boom is eigenlijk de basis van de Boekenbeurs want zonder boom geen papier, zonder papier geen boek en zonder boek geen boekenbeurs. Eén van de gerooide platanen op de Leien is naar de Boekenbeurs gereisd. Voormalig Antwerps stadsdichter Stijn Vranken en illustrator Wide Vercnocke schrijven en illustreren op de stand van Creatief Schrijven vzw een verhaal geïnspireerd door de reis van deze boom, bijgenaamd De Dwarsboom.

Creatief Schrijven lanceert bovendien op zijn stand een Six Word Story-wedstrijd. Onder het motto ‘Iedereen heeft een verhaal. Wat is het jouwe?’ nodigt de organisatie beursbezoekers uit om hun eigen levensverhaal in zes woorden te vatten. Wie zin heeft, kan met zijn/haar Six Word Story in de boom klimmen en het als een vallend blad in de boom hangen. Laag genoeg, zodat de Boekenbeursbezoekers het kunnen lezen. Zo groeit een bladerdak vol verhalen. Bovendien kan de beursbezoeker ook even rustig genieten van een panoramisch uitzicht over beurshal 4.

Elke dag kiest een gerenommeerd specialist uit het boekenvak één Six Word Story uit als ‘tip van de dag’. De geselecteerde teksten worden in het voorjaar, als de plataan voldoende tot rust is gekomen, gegraveerd op plaat-aantjes die effectief van de boom gemaakt zijn.

Op 12 november, de laatste dag van de beurs, brengen Stijn en Wide op het Rood Podium in hal 4 een pittige ode aan De Dwarsboom, van wortel tot kruin, en slingerend langs verschillende ingezonden ‘six word stories’. Behalve een wonderlijke ontmoetingsplaats is de stand van Creatief Schrijven vzw ook een plek voor workshops en andere tekstuele belevingen.