Care Expert Cleaning uit Deurne deelde tijdens het eerste ‘Airlocked’ congres haar kennis over cleanrooms en ziekenhuishygiëne met klanten. Het bedrijf nodigde een tiental experts uit die de 140 aanwezigen een complete update gaven. Gezien het succes, zal het zeker niet het laatste cleanroom congres zijn.

Specialisten uit de wetenschap, zorg en professionele reiniging kwamen op donderdag 1 maart 2018 naar Salons van Edel in Wilrijk. Zo’n beetje alle thema’s binnen cleanroomreiniging en infectiepreventie kwamen aan bod. Opvallende conclusie: je kunt het op papier nog zo goed regelen, het zijn de professionals die bepalen of de middelen en materialen ook juist worden toegepast.

Handhygiëne levert meeste hygiënewinst op

Luc Knaepkens, ziekenhuishygiënist bij AZ Klina in Brasschaat, onderstreepte dat handhygiëne de meeste winst oplevert in het beperken van besmetting met micro-organismen. Je kunt 100 keer poetsen, als het personeel de handen niet ontsmet, heeft het geen zin. Vooral multiresistente micro-organismen vormen volgens Knaepkens een steeds groter risico voor een uitbraak: “Toch neemt het aantal MRSA-besmettingen al jaren af. Moderne desinfectietechnieken zoals fogging dragen daaraan bij. Met fogging wordt waterstofperoxide verneveld in bijvoorbeeld een patiëntenkamer.”

Fogging voorkomt infectie-uitbraak

Albert Vegter, senior accountmanager van ontwikkelaar en leverancier Alpheios, lichtte Alpha D³-Fogging verder toe. “Dit is een eenvoudige en zekere desinfectiemethode voor besmettingen met Noro, MRSA, VRE en andere BRMO”, zegt Vegter.
De voordelen: besmette ruimtes zijn binnen enkele uren gedesinfecteerd en gebruiksklaar; bedden en andere materialen kunnen blijven staan; oppervlakken die onbereikbaar of lastig te reinigen zijn, worden in het proces meegenomen; en de ruimte is binnen 24 uur vrij van een besmetting.

Kledij in de cleanroom

In cleanrooms gaat hygiëne nog veel verder. “In cleanrooms is kledij niet ter bescherming van schoonmaakmedewerkers, maar van het product en het cleanroomproces. Het materiaal moet gesloten zijn. Op die manier verlaten zo min mogelijk partikels een persoon”, zegt Carsten Moschner, directeur van Dastex Reinraumzubehör. 
Ook hier blijkt dat de professionele toepassing van het product het verschil maakt. Haarnetjes die de oren niet bedekken bijvoorbeeld, brengen de hygiëne alsnog in gevaar.

Schoonmaakpartner neemt zorgen over

Een professionele reinigingspartner zorgt ervoor dat een bedrijf alle expertise in huis krijgt die nodig is. Sien de Clerck, sales advisor van Care Expert Cleaning: “Cleanroom- en laboreiniging vragen iets anders in de samenwerking. Je bent geen leverancier maar partner. Wij willen de vraag van de klant echt doorgronden.”
Schoonmaakmedewerkers hebben bovendien in een stof- en kiemarme omgeving een andere rol. “Ze zijn vaak onderdeel van de organisatie van de opdrachtgever. Zij maken elke dag proper, wat al proper is. Dat vraagt een bepaalde gedrevenheid en professionaliteit”, besluit de Clerck.

(c) foto’s Care Expert Cleaning