Antwerpen – Op 6 maart in de Blauwe Zaal van deSingel krijgt Antwerpenaar Frits Celis als eerste de Prijs Peter Benoit toegekend voor zijn verdienste als componist en bijdrage aan het Vlaamse muziekleven, onder meer als dirigent en muziekdirecteur van de Vlaamse Opera.

Antwerpenaar Patrick Verhoeven, voorzitter van het Peter Benoitfonds en tevens juryvoorzitter: “Met deze prijs willen we een vernieuwende en actieve bijdrage leveren tot de uitvoering en de creatie van Vlaamse muziek en tevens onderzoek naar ons muzikaal erfgoed stimuleren.”

Belangrijke erkenning voor het oeuvre van een componist

De nieuwe prijs is een initiatief van het Peter Benoitfonds en bekroont componisten, uitvoerders en onderzoekers die zich onderscheiden in het bevorderen van Vlaamse klassieke en hedendaagse muziek. De winnaar ontvangt een geldprijs, dit jaar ten belope van 5.000 euro en mag zich ‘Laureaat van de Prijs Peter Benoit’ noemen.
“De jury kwam snel tot het besluit dat Frits Celis (°1929) de geknipte laureaat is voor deze eerste editie van de prijs”, zegt juryvoorzitter Verhoeven.

Frits Celis studeerde aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel, Salzburg en Keulen. Zijn oeuvre telt 87 werken waaronder composities voor symfonisch orkest, kamermuziek, liederen en koorwerken. Zijn stijl evolueerde van een klassieke tonale gebondenheid naar een meer expressionistische en zelfs seriële schrijfwijze om uit te monden in een ongebonden atonaliteit.

“Daarnaast had de jury waardering voor de carrière van Frits Celis als dirigent en muziekdirecteur bij de Vlaamse Opera, zijn kwaliteiten als muziekpedagoog – onder meer als leraar aan het conservatorium van Antwerpen – die vele jonge generaties inspireerden en zijn blijvende, diepe artistieke belangstelling voor het Vlaamse muziekleven”, gaat de juryvoorzitter verder.

De Prijs Peter Benoit – die tot stand kwam met de steun van Sabam, Vlaanderen-Europa en de Componisten Archipel Vlaanderen – zal uitgereikt worden tijdens de jaarlijkse Peter Benoit Herdenking op 6 maart om 20.00 in de Blauwe Zaal van deSingel te Antwerpen.
Tickets via de Stichting Conservatorium Antwerpen.  
 

Peter Benoitfonds

Het Peter Benoitfonds werd een jaar na het overlijden van componist Peter Benoit (1834-1901) opgericht en is daarmee een van de oudste erfgoedverenigingen van Vlaanderen. Het Fonds heeft tot taak het werk en de nalatenschap van Peter Benoit en andere Vlaamse componisten te bewaren, te ontsluiten, te publiceren en te promoten. Het Fonds ondersteunt daarnaast hedendaagse componisten via programmatie en promotie van hun werk. Het Fonds opereert in de schoot van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waarvan Peter Benoit de stichter was, en werkt samen met het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en Antwerp Symphony Orchestra.

Naar aanleiding van de huldiging geeft het Peter Benoitfonds een monografie over haar stichter Edward Keurvels, die Frits Celis in 1968 schreef, opnieuw uit. In het najaar van 2018 zal het Peter Benoitfonds een hedendaags concert organiseren met werk van Frits Celis.