Egemin Automation sterker in Verenigde Staten

marcEgemin Automation verstevigt zijn expertise in de sterk groeiende markt voor automatische magazijn- en distributiesystemen in Noord-Amerika door de overname van Retrotech, een gevestigde Amerikaanse systeemintegrator van magazijn- en distributieoplossingen. De Kion Group, het holdingbedrijf boven Egemin Automation, heeft een overeenkomst ondertekend met het Franse Savoye S.A. voor de overname van Retrotech waarvan de waarde geraamd wordt op ongeveer 40 miljoen dollar. De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke opschortende voorwaarden en zal naar verwachting worden afgerond in het eerste kwartaal van 2016.

Retrotech, uit in Rochester in de staat New York, biedt zijn klanten een uitgebreid gamma van oplossingen voor de integratie en modernisering van complexe intralogistieke systemen. Retrotech is gespecialiseerd in ontwerp van magazijnsystemen, klantspecifieke software voor magazijnsturing, en moderniserings- en aanpassingswerken van magazijnkranen. Retrotech stelt ongeveer 140 personen tewerk en haalde in 2015 een omzet van ongeveer 70 miljoen dollar. Retrotech wordt geïntegreerd in Egemin Group Inc. dat gevestigd is in Holland, Michigan, en zal een actief onderdeel worden van de Egemin Automation-organisatie in de Verenigde Staten. Het Retrotech-merk wordt behouden en zal verder worden gebruikt in de USA als een kwaliteitsmerk voor Egemins magazijn- en distributieoplossingen.

“Met zijn uitstekende reputatie en know-how in de integratie van intralogistieke systemen vormt Retrotech de perfecte aanvulling en versterking van de automatiseringsoplossingen die momenteel worden geleverd door onze merkonderneming Egemin Automation in de USA”, verduidelijkt Jan Vercammen, Chief Executive Officer van Egemin Automation. “Deze overeenkomst is een belangrijke stap in het waarmaken van onze ambitie om een hoofdrol te spelen in de snel groeiende markt voor geautomatiseerde intralogistieke en material handling systemen. Geautomatiseerde intralogistiek zal een prominente rol spelen in Industry 4.0, de digitale transformatie van de productie-industrie.”

Retrotech heeft belangrijke klanten in voeding en consumer goods, in de farmaceutische en automobielindustrie, in de e-commerce en de retailsector. De onderneming werd opgericht in 1985 en concentreerde zich aanvankelijk op de modernisering van handpallettrucks en kraansystemen met automatiseringsoplossingen.

Egemin Automation ontwikkelt, integreert en onderhoudt logistieke automatiseringsoplossingen voor een efficiëntere interne logistiek en goederenbehandeling in magazijnen, productie en distributie. Egemin Automation biedt standaardoplossingen en werkt oplossingen op maat uit waarmee klanten hun concurrenten een stap voor blijven. Doelmarkten zijn distributie en logistiek, de farmaceutische industrie, voedingsindustrie en productiebedrijven. Het gaat om geavanceerde oplossingen zoals automatische magazijn- en distributiesystemen, automatisch geleide voertuigen en vloerkettingbaansystemen. De kernactiviteiten zijn logistiek advies, turnkey automatiseringsprojecten en technische ondersteuning tijdens de volledige levensduur van de installaties. Egemin werkt internationaal vanuit de hoofdzetel in Zwijndrecht en diverse vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Bij het bedrijf zijn 350 medewerkers in dienst.

Egemin Automation maakt sinds augustus 2015 deel uit van de wereldwijde Kion Group, één van de toonaangevende spelers in intralogistiek. De Kion Group – die de zeven merken Linde, STILL, Fenwick, OM STILL, Baoli, Voltas en Egemin Automation omvat – is de grootste fabrikant van industriële heftrucks in West en Oost Europa, de wereldwijde nummer twee in de industrie en de grootste buitenlandse leverancier in China. De KION Group is gevestigd in Wiesbaden, Duitsland, en is aanwezig in meer dan 100 landen. De groep stelde in 2014 bijna 23.000 personen te werk en behaalde een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro.