Antwerpen – Vorige week vierde Emsys, ontwikkelaar van industriële softwaretoepassingen, zijn 50-jarig bestaan. De genodigden werden verrast op een bezoek aan het nieuwe Havenhuis én een uitgebreid diner in feestzaal De Ark.

Een hele evolutie

Het ontstaan van Emsys gaat terug tot 1967 toen Hugo Wolfs, Hugo Manshove en Jean-Jacques Westerlund het bedrijf Medior (Mechanografische Dienst en Organisatie) oprichtten. De oorspronkelijke activiteiten bestonden uit het administratief beheer van adressenbestanden van Procter&Gamble. Waar is de tijd dat die bestanden nog via ponskaarten ingelezen werden door mainframe computers… Medior was ook actief in het ontwikkelen van softwareapplicaties voor boekhouding en orderverwerking. En daar bleef het niet bij. Alle kennis en ervaring paste het bedrijf in de jaren 80 toe bij het automatiseren van de terminalactiviteiten van Westerlund in de Antwerpse haven; toen Europa’s grootste terminal voor opslag en overslag van papier en pulp, afkomstig uit Scandinavië.
In 2000 werd Medior omgedoopt tot Embedded Systems, kortweg Emsys, dat verder bouwde aan de ontwikkeling van PSS (Paper Scanning Solution), en marktleider werd in het traceren van papier wereldwijd.
In 2009 verkocht Jean-Jacques Westerlund de terminalactiviteiten. Emsys bleef in eigen beheer en werd onderdeel van de intussen opgerichte familiale holding Taste Westerlund.

Lancering Visiongeek

Omdat de grafische industrie onder druk stond en om de toekomst van Emsys te garanderen, werd in 2014 Visiongeek opgestart. Dit nieuwe departement ontwikkelt met behulp van artificiële intelligentie visiesystemen die bestaan uit camera’s en software. Aan de hand van visietechnologie kunnen productiebedrijven  in-line automatische controles uitvoeren tegen heel hoge snelheden en met uiterste precisie.

Wat brengt de toekomst voor Emsys?

“We willen gecontroleerd verder groeien en onze klanten efficiëntie verhogende oplossingen op maat bieden. Om deze groei te realiseren blijven we de komende vijf jaar investeren in een team competente en gemotiveerde medewerkers. We zijn overtuigd dat zij de grootste troef zijn om succesvolle projecten op te leveren”, zegt Emsys ceo Jo Simoens.

Verder focust Emsys op de herlancering van PSS. Door de jaren heen evolueerde het bedrijf van Paper Scanning Solution naar Product Scanning Solution. Tot op vandaag is PSS nog steeds het enige systeem dat alle barcodes van alle papierproducenten herkent. Maar met barcodeherkenning kan naast papier ook een heel grote diversiteit aan producten geïdentificeerd worden.

“Op die manier kunnen we een oplossing bieden aan alle bedrijven die de logistieke flow willen optimaliseren, vanaf het moment dat producten binnenkomen tot de uitlevering ervan. Daarnaast zullen de activiteiten van Visiongeek verder uitgebreid worden. Onze potentiële klanten bevinden zich wereldwijd in diverse sectoren, zoals: textiel, kunststof, voeding, metaal, bouwmaterialen, grafische industrie,.. Er zijn dus nog heel wat groeimogelijkheden!”, besluit Jo Simoens.

Enkele sfeerbeelden van de feestelijke gebeurtenissen (c) foto’s Emsys