Kapellen – Start-up Condugo lanceert een software-platform waarmee bedrijven hun volledige energieverbruik en -productie sneller, goedkoper en doelgerichter kunnen opvolgen en verbeteren. Condugo werkt samen met o.a. SABCA-Limburg en andere grote bedrijven uit de maakindustrie, farma- en textielsector. Die besparen daardoor maar liefst 75% tijd op het verzamelen van data en verminderen hun energiekosten met meer dan 10%.

Peter Verboven, mede-oprichter van Condugo: “Bedrijven spenderen gemiddeld 20 tot 40 dagen per jaar aan het verzamelen van de nodige gegevens en het opmaken van energierapporten. Dat is heel duur, en dan moeten ze nog beginnen kijken naar wat er verbeterd kan worden aan hun energiebeheer. Die tijd brengen we met ons platform terug tot vijf à tien dagen. In België alleen kunnen naar schatting al 2.000-2.500 bedrijven dit soort tijd- en kostenbesparing verwachten door te werken met de Energy Hub van Condugo.”

Energiebeheer blijft een van de grote uitdagingen voor de industrie

Energy Hub Condugo stroomlijnt het volledige proces van energiebeheer, waardoor optimalisatie voor veel industriële bedrijven eindelijk een haalbare kaart wordt. De start-up brengt automatisch alle energiegegevens van een organisatie samen en controleert ze. “Verschillende gebruikers kunnen ze te allen tijde eenvoudig raadplegen, in rapporten die volledig zijn aangepast aan hun wensen. Dankzij de slimme tools kan je bovendien nagaan waar je de meeste verbeteringen of besparingen kunt behalen”, zegt Verboven.

Focus op industriële toepassingen

Condugo ontwikkelde zijn Energy Hub speciaal voor industriële toepassingen waar complexe processen met meerdere (energie-)omzettingen de norm zijn. Vandaag de dag moeten deze bedrijven enorme inspanningen leveren om grip te krijgen op hoeveel energie ze verbruiken of produceren.
Frederik Loeckx, managing director van de Vlaamse energiecluster Flux50: “We evolueren naar een slim energiesysteem, waarin data centraal staan en bedrijven ze gebruiken om zelf beslissingen te nemen rond hun energie. We staan nog maar aan het begin van de revolutie. De energiewereld is volop in beweging en verandert zoals nooit tevoren. Dit is hét moment om mee op de kar te springen. Het platform van Condugo maakt dit voor veel bedrijven voor het eerst mogelijk.”

Ontwikkeling samen met klanten

De oprichters van Condugo – die tesamen meer dan vijftig jaar ervaring in de energiesector hebben – werken nauw samen met verschillende bedrijfsterreinbeheerders in Vlaanderen en diverse industriële bedrijven zoals SABCA-Limburg. De start-up zet binnenkort zijn eerste stappen in Nederland en wil zijn software op termijn aanbieden in heel Europa.

Over Condugo

Energieplatform Condugo maakt deel uit van accelerator Start it @kbc. Voor de ontwikkeling ontving de start-up steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Condugo werd opgericht door Xavier De Moor, Jeroen van der Meer en Peter Verboven, en is gevestigd in Kapellen.

Meer starters vind je hier.