Eoluz en Sunthing gaan samenwerken

eoluzDe specialist in hernieuwbare energiesystemen, Eoluz uit Kapellen gaat een verregaande samenwerking aan met sectorgenoot Sunthing uit Overijse. De operationele activiteiten van beide ondernemingen worden samengevoegd onder de merknaam Eoluz. Samen met CEO Bart Van Vooren, gaan drie medewerkers van Sunthing over naar de nieuwe geïntegreerde entiteit om de doelstellingen waar te maken.

De actie past in een ambitieus groeiplan dat gebouwd is op consolidatie en verankering. Het doel is om een leiderspositie in te nemen in de markt voor zonnepanelen. Die vertoont na vier rampzalige jaren tekenen van herstel. Verscheidene toonaangevende bedrijven gingen failliet. Het nieuwe Eoluz heeft ondertussen voor 70 MWp onderhoudscontracten in portefeuille, waaronder de 37.000 m² grote PV-installatie van de Audi fabriek in Vorst. (PV staat voor photo voltaïc).

Eoluz en Sunthing zijn beiden al jaren actief in het ontwikkelen, bouwen, exploiteren en onderhouden van industriële PV-systemen. De integratie van beide teams doet een sterkere onderneming ontstaan die nog betere kwaliteit en technische expertise zal kunnen leveren aan zijn klanten. Bart Van Vooren, CEO bij Sunthing: “De schaalgrootte die we met deze integratie bekomen zal eerst en vooral ten goede komen aan onze bestaande klanten. We versterken het operationeel kader en de klanten kunnen nu genieten van de ervaring van twee specialisten in duurzame energie.”

“Beide firma’s delen daarbij dezelfde basiswaarden gestoeld op het leveren van kwaliteit en kennis en zijn op vele vlakken complementair met een gezamenlijk klantenportfolio dat België en Nederland bestrijkt”, zegt  Bart Van den Branden van Eoluz. Het nieuwe Eoluz zal naast een versterkte projectdivisie, ook voorzien in een breder dienstenaanbod inzake monitoring & onderhoud. Dat gaat van audits tot pragmatische oplossingen bij verhuis en incidenten, alsook optimalisatie van minder presterende systemen.

De afgelopen 10 jaar werden in Vlaanderen miljarden euro’s in zonne-energie geïnvesteerd, zowel door particuliere klanten, bedrijven als de overheid met haar subsidiebeleid. Het positieve resultaat is dat er op korte tijd veel expertise opgebouwd is in de sector. Eoluz wil deze kennis in België verankeren en de gedane investeringen maximaal doen renderen dankzij het aanbieden van professioneel en proactief onderhoud. Zulk onderhoud is immers van kapitaal belang om de installaties, welke een verwachtte levensduur hebben van minstens 30 jaar, optimaal te laten renderen. “Naar schatting 1 op 2 PV-installaties in België zou nauwelijks of niet systematisch onderhouden worden. Nochtans kan een installatie mits de juiste optimalisatie en opvolging tot 20% meer opbrengen, en wordt de kans op problemen in de toekomst beperkt”, volgens Bart Van den Branden.

Met de integratie van de activiteiten van Sunthing is Eoluz overigens niet aan zijn proefstuk toe. Recent nog werden activa overgenomen uit het faillissement van de Nederlandse pionier Oskomera Solar Power Solutions. “De aanwezigheid op de Nederlandse PV-markt is een logische en uitdagende stap in ons groeiverhaal. We zullen er dankzij onze jarenlange ervaring en expertise kunnen bijdragen tot de realisatie van de grotere zonne-energie installaties”, aldus Jan Brouckaert, medeoprichter van Eoluz.
Terwijl de PV-markt in Nederland boomt, toont ze ook een licht herstel in Vlaanderen. Zeker sinds er voor nieuwbouw strikte regels werden opgelegd om een verplicht aandeel hernieuwbare energie te installeren. Ook zonder subsidies is zonne-energie vandaag de meest rendabele manier om groene stroom te produceren en zelfs voordeliger dan klassieke stroom.

Eoluz is sinds 2007 gespecialiseerd in hernieuwbare energiesystemen. Eoluz ontwikkelt en installeert industriële fotovoltaïsche installaties. Daarnaast analyseert en optimaliseert het bedrijf bestaande PV-installaties waarbij het monitoring en onderhoud uitvoert, ook voor installaties die niet door Eoluz geplaatst werden. Eoluz heeft meer dan 45 MWp aan monitoring- en onderhoudscontracten in portefeuille. De onderneming is ook actief in nieuwe energie-oplossingen zoals energie-opslag en lokale netwerken voor de industrie, KMO, landbouw en openbare besturen.

Sunthing werd opgericht in 2008, en bouwde ca. 35 MWp of meer dan 100 industriële PV installaties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarnaast beheert het bedrijf 25 MWp aan PV installaties via specifieke service- en onderhoudsprogramma’s. Sunthing bouwde o.a. projecten voor De Haven van Brussel, Total, DB Schenker, Schneider Electric, Delhaize en De Lijn.

Foto vlnr: Bart Van den Branden, Bart Van Vooren en Jan Brouckaert.