Essent was één van de eerste energiebedrijven die ontstond na de vrijmaking van de energiemarkt.

Het werd in 2002 opgericht onder de naam ‘Watt Plus’ door André Jurres. Intussen is het bedrijf de vijfde grootste speler op de Belgische markt met 360.000 klanten, met aan het hoofd Pierre Pignolet. Die verjaardag werd gevierd met een ‘energiek’ ontbijt, vorige vrijdag in het Antwerpse Centraal Station.

In die vijftien jaar heeft het bedrijf een hele evolutie doorgemaakt.  Aanvankelijk wilde het vooral de goedkoopste zijn. Intussen is het geëvolueerd naar een bedrijf dat schone energie wil leveren en zijn schouders zet onder de energietransitie van ‘oude’ naar milieuvriendelijke energie. Sinds kort is Essent onderdeel van de Duitse beursgenoteerde groep Innogy, die inzet op schone energie.

Inzetten op zuiniger energieverbruik

Het bedrijf doet trouwens meer dan alleen energie verkopen. Enkele maanden geleden nam Essent het isolatiebedrijf Isoprofs over. En het lanceerde ook dit jaar de draadloze domoticadienst Flix, waarmee thermostaten en stopcontacten van op een afstand gecontroleerd en bediend kunnen worden. Allebei initiatieven om de gebruikers te helpen hun energieverbruik te beperken.

Essent is ontstaan in Antwerpen. Zijn hoofdzetel is nu in Kontich en telt op dit ogenblik 150 medewerkers. Met het ontbijt wil het bedrijf iedere voorbijganger laten delen in de feestvreugde.