Euronav beloond voor zijn volgehouden strategie

euronavjejeAan de Antwerpse De Gerlachekaai voelen ze zich beter in hun vel dan ooit. Het management van de tankerrederij Euronav werd eindelijk beloond voor zijn volgehouden strategie. Met een nettowinst over het eerste halfjaar van liefst 173 miljoen euro is het verlies uit diezelfde periode van verleden jaar meteen weggeveegd. Ook de aandeelhouders worden bedankt voor hun vertrouwen. Euronav keert een tweede interimdividend uit van 0,62 dollar.

Euronav heeft in de afgelopen jaren enkele doordachte beslissingen genomen en zijn investeringspolitiek helemaal afgesteld op de tankervaart. De overname van verscheidene grote schepen uit de portefeuille van Maersk was in dit opzicht gebouwd op een gedurfde strategie. Euronav kan nu beschikken over een vloot van liefst 57 schepen en 1700 personeelsleden.

Op een vrij stormachtige grondstoffenmarkt is Euronav erin geslaagd om die strategie ook om te zetten in rentabiliteit. Na verscheidene moeilijke jaren worden nu voor het eerst rijpe vruchten geplukt.

Marc en Virginie Saverys, de familiale aandeelhouders achter de onderneming hebben alvast de politiek gesteund om alle aandeelhouders mee te laten profiteren van die resultaten. Na een eerste interim dividend van 0,25 dollar komt er nu een tweede van 0,62 dollar. Gedelegeerd bestuurder Paddy Rodgers had eerder beloofd dat “het bedrijf 80% van zijn nettowinst zou uitkeren aan de aandeelhouders.” Daarmee wordt nu kennelijk woord gehouden.