exxonAntwerpen huisvest niet alleen het grootste industriële bedrijf van het land. Ook vier op de tien meest winstgevende ondernemingen zijn actief in en om Antwerpen. Dat blijkt uit de Trends Top Industrie 2014 die net van de pers kwam.

ExxonMobil Petroleum and Chemical werkte in 2014 een omzetcijfer bijeen van liefst 29 miljard euro. Daarmee is het geïntegreerde olie- en chemiecomplex veruit de grootste industiële onderneming van het land. Total Petrochemical and Refinery (Brussel) komt met 23 miljard euro weliswaar ergens in de buurt van ExxonMobil maar de meeste andere industriële ondernemingen blijven ver achterop in de schaduw.

Nog opmerkelijker is wél het feit dat Antwerpen ook vier op de tien meest winstgevende bedrijven van het land telt. In eerste instantie dan opnieuw ExxonMobil met een nettowinst van… 1,4 miljard euro. Maar ook BASF Antwerpen (4de) presteert met 549 miljoen euro nettowinst uitstekend. Verder in de top tien: Atlas Copco uit Wilrijk op de 7de plaats met 347 miljoen euro nettowinst en Bayer Antwerpen met 294 miljoen euro op de 8ste plaats.

Het gaat hier dan wel om de cijfers van het boekjaar 2014. De jaarrekeningen voor 2015 zijn uiteraard nog helemaal niet klaar.

Voor de statistici: nog even de top-50 uit Antwerpen op het vlak van omzetcijfers:

34: Lacroix L Fils uit Wilrijk (de producent van oa. het sigarettenblaadje Rizla): 886 miljoen euro
36: Agfa-Graphics uit Mortsel: 847 miljoen euro
46: Evonik Oxeno uit Antwerpen: 660 miljoen euro
47: Lanxess uit Antwerpen: 654 miljoen euro
50: Eurochem uit Antwerpen: 611 miljoen euro