Feestvarken vzw is een organisatie uit Malle opgericht in 2013 met twee doelstellingen: kinderen die in armoede leven een fijne verjaardag bezorgen met een verjaardagspakket én kinderarmoede in België onder de aandacht brengen.

Fran Cabuy, ergotherapeute en voorzitter Feestvarken vzw: “Het is onwaarschijnlijk dat er in 2017 nog meer dan 400.000 kinderen in België in armoede leven. Het is nog erger dat deze cijfers enkel lijken te stijgen.”

Wat is armoede en hoe beoordeel je dit?

Het begrip ‘kinderen in armoede’ is een vaag begrip. “We kozen bewust om bij de start samen te werken met OCMW’s en verschillende sociale diensten. Zij weten het best wie in een armoedesituatie verkeert. We maken hierbij geen onderscheid tussen ras, nationaliteit of afkomst. Bijna vijf jaar na de opstart leveren we verjaardagspakketten aan kinderen uit 20 gemeenten. Voor 2018 voorzien wij een uitbreiding van het aantal gemeenten naar 30”, zegt Koen Hendrickx, medeoprichter en medewerker Feestvarken vzw.

Volgend jaar wordt de werking opgestart in vier gemeenten in het Meetjesland  (Waarschoot, Maldegem, Zomergem en Aalter). In de provincie Antwerpen gaat het van 18 naar 24 gemeenten en in Vlaams Brabant zullen er twee gemeenten actief zijn: Vilvoorde en Grimbergen.

De pakketten zijn samengesteld uit actueel speelgoed in goede staat, een traktatie waarmee de kinderen op ‘hun’ dag klasgenootjes kunnen verrassen en allerlei feestbenodigdheden om thuis een feestje te organiseren.

Om kinderarmoede in België onder de aandacht te brengen heeft Feestvarken vzw educatieve pakketten voor scholen, bedrijven en particulieren uitgewerkt. “We zamelen langs de ene kant geld in om boxen samen te stellen en langs de andere kant maken we mensen erop attent dat (kinder)armoede in België nog altijd bestaat en bestreden moet worden”, zegt voorzitter Fran.

Respect voor de privacy

De organisatie krijgt van de sociale diensten de geboortedatum en het geslacht van de kinderen opgegeven. Op basis van die gegevens levert Feestvarken vzw de boxen bij de verschillende sociale diensten. “We kennen nooit de naam van het kind. Zo behouden we anonimiteit. De ouders ontvangen de boxen. De kinderen komen dus niet te weten dat ze hun cadeau van onze organisatie ontvangen”, stelt Koen Hendrickx.

Bedrijven gezocht

De financiering van de vzw gebeurt louter met privégeld. Feestvarken vzw zoekt bedrijven en organisaties die voor hen acties willen organiseren. Met meer dan 50 geregistreerde acties in het kader van ‘De Warmste Week’ is dit de drukste fondsenwervingsperiode van het jaar voor Feestvarken vzw. De organisatie telt momenteel een 30-tal trouwe vrijwilligers en één medewerker in dienstverband. “Ons budget voor 2018 bedraagt 128.000 euro en we mikken op 2 000 verjaardagspakketten ”, besluit Koen Hendrickx.