Fertikal exporteert naar Vietnam en Cambodja

fertikal Fertikal heeft zijn nieuwe installatie in Kallo opgestart. Het bedrijf produceert compost en geperste organische mestkorrels.  Fertikal zat ooit nog in de groep van de groene-energieproducent Thenergo en van de Boerenbond. De onderneming volgt sinds enkele tijd met zijn nieuwe aandeelhouders een andere koers.

Fertikal is vandaag een expansief mestverwerkingbedrijf. De onderneming verwerkt Vlaamse en Nederlandse kippen- en varkensmest. De 100% organische mest wordt na een zogenaamde hygiënisatie verrijkt met de nodige mineralen en tenslotte verkocht als bodemverbeteraar aan de landbouwsector of als geperste organische mestkorrel op de wereldmarkt.

Fertikal is na een moeilijke opstart in handen gekomen van acht biogasbedrijven: Biofors (Rumst), Biogas Boonen (Meerhout), Biogas De Biezen (Arendonk), Agro-Energiek (Zomergem), Greenenergy (Herselt), QD-Tec (Merksplas), Quirijns Energy Farming (Merksplas) en Wauters Plan (Vliermaal). De eigenaars van Fertikal leveren hun bedrijf overigens zelf digistaat, een overschot van biogas dat naderhand mee verwerkt wordt in het productieproces.

“Wij leveren onze meststoffen en onze compost vooral aan Franse boeren”, zegt office manager Heidi Van Haute. “Maar we zijn ook actief op verre exotische markten zoals Vietnam en Cambodja. Die beide landen hebben hun bodem bv. nagenoeg totaal uitgeput door het gebruik van chemische meststoffen. Met onze organische meststoffen kunnen ze hun bodem herstellen.”

Exportcontracten naar het Verre Oosten worden uiteraard uitgevoerd per zeeschip. De bestelde hoeveelheden gaan in container of worden in Kallo afgezakt.

De oude productie-installaties draaien nu nog op volle capaciteit maar worden eerlang vervangen door de nieuw gebouwde eenheden. De uitbreidingswerken zijn nagenoeg af. De bijhorende opslaghall is al klaar. Bij Fertikal werken vandaag tien mensen.