Kan een typisch Hollands gerecht Antwerpen en wellicht ook Vlaanderen veroveren? Dat is in ieder geval wat Foodtruckpionier Jean sur Mer gaat proberen. Het Hollands gerecht in kwestie is kibbeling. Dat zijn stukjes vis, in een krokant korsje, gebakken in frituurolie.

Jan Kegels, alias ‘Jean sur Mer’ begon enkele jaren geleden met enkele foodtrucks met visgerechten om een alternatief te beiden aan de klassieke ‘streetfood’-gerechten friet en hamburgers. Hij is  één van de pioniers in foodtruckland, en serveert in zijn foodtrucks allerlei seizoensgebonden visgerechten, zoals ambachtelijke garnaalkroketten, bouillabaisse en oesters. Maar dé klassieker op zijn menu is de kibbeling. Nieuw in zijn gamma is nu zijn kibbelingbeslag, zodat u de lekkernij ook thuis kan bereiden.

Jean sur Mer begon met zijn foodtruck in 2010 met een oude authentieke caravan uit 1974. Later kwamen er nog twee oude ziekenwagens uit het leger bij, uit de jaren ‘80. Die werden omgetoverd tot hyper-uitgeruste mobiele keukens. Al snel groeide het bedrijfje uit tot een hip seafoodtruck cateringbedrijf.

Kibbeling is de Nederlandse vissnack bij uitstek. Hij bestaat uit stukjes witvis die in een beslag worden gewenteld en daarna gefrituurd. Vroeger was dat kabeljauw maar tegenwoordig worden er allerlei stukken witvis voor gebruikt.

Nieuw nu zijn de zakjes kibbelingbeslag waar mee je thuis authentieke kibbeling kan bereiden.  Jan Kegels, de oprichter van Jean sur Mer: “We kregen vaak de vraag van klanten of we hen ongebakken kibbeling konden meegeven opdat ze het thuis op een moment naar keuze zouden kunnen frituren. Daarom kwamen we op het idee om een product te lanceren waarmee mensen thuis zelf lekkere, verse kibbeling kunnen maken”.

 

Om het kibbelingbeslag te vermarkten ging Jean sur Mer in zee met Evlier, een kruidenspecialist uit Schoten met 70 jaar ervaring in het malen en mengen van kruiden en specerijen.

Wil je Jean sur Mer z’n streetfood proeven dan kan dat deze lente en zomer onder andere op Antwerpen Proeft van 5 t.e.m. 8 mei.