Op woensdag 28 en donderdag 29 juni vindt in Antwerpen het FOOT FESTIVAL plaats. Dit voetbalevenement georganiseerd door de Belgian Homeless Cup staat helemaal in het teken van de tiende verjaardag van Antwerp Streetboys, het Antwerpse homeless team.

Park Spoor Noord wordt op woensdag 28 en donderdag 29 juni ingepalmd door de voetballers van de Belgian Homeless Cup. Als afsluiter van hun seizoen treden ze aan op het FOOT FESTIVAL. Aan dit voetbaltornooi nemen de 21 homeless teams uit de nationale competitie en enkele teams uit Nederland, Portugal en Engeland deel.

Een van de teams uit de nationale competitie speelt tijdens het FOOT FESTIVAL een thuismatch: de Antwerp Streetboys. Zij vieren in 2017 hun tiende verjaardag en dat wil de Belgian Homeless Cup niet zomaar laten voorbijgaan. De verjaardag is een mooi moment om terug te blikken op het traject dat is afgelegd sinds 2007, toen het Activeringsproject Harde Kern Druggebruikers en het Inloopcentrum De Vaart uit Antwerpen besloten om hun doelgroep op een nieuwe manier te proberen bereiken. Straathoekwerker Sulliman Akajjoua trok met een bal onder de arm naar het De Coninckplein in Antwerpen. De pleinbezoekers die daar vaak voor overlast zorgden, lieten zich graag verleiden door het populaire spelletje. De Antwerp Streetboys waren geboren.

Al snel werd er wekelijks getraind onder leiding van de voormalige profvoetballer Gilles De Bilde, met als doel de deelname aan de Homeless World Cup in het Australische Melbourne in 2008. Een televisiereeks op de Vlaamse openbare omroep bracht de verhalen van de dak- en thuislozen in beeld, en gaf hen zo een gezicht. Ondertussen worden de Antwerp Streetboys mee ondersteund door R. Antwerp FC en Sporting A.

Tijdens het Foot Festival zal er naast voetballen ook tijd worden vrijgemaakt om te kijken hoe het de voetballers van toen is vergaan, en hoe het er momenteel voor staat met het Antwerpse homeless team. Daarbij komen zowel spelers als coaches aan het woord.

De Belgian Homeless Cup is een organisatie die voetbal gebruikt om mensen die kampen met dak- of thuisloosheid te begeleiden in hun re-integratie in de samenleving. Daarvoor werkt zij samen met de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbalbond) en de Pro League enerzijds, en sociale organisaties anderzijds.

meer info op http://www.belgianhomelesscup.be en http://www.sportingA.be.