Het informaticabedrijf Realdolmen heeft één van zijn belangrijkste vestigingen in een opvallend gebouw aan de Prins Boudewijnlaan in Kontich. Daar was de hoofdzetel van Real Software, opgericht in 1986, dat in 2007 samenging met Dolmen, een onderdeel van de Colruyt-groep, en Realdolmen werd met hoofdzetel in Huizingen. Nu volgt dus een volgende stap in de stormachtige geschiedenis van het bedrijf.

De Franse groep Gfi Informatique biedt 37 euro per aandeel. Dat is 11,7% meer dan de koers van Realdolmen vlak voor het Franse bod. De grootaandeelhouders hebben al hun aandelen aangeboden aan het Franse bedrijf. De familie Colruyt uit Halle bezit 14,24% van de aandelen, de familie Vande Vyvere, bekend van vastgoedontwikkelaar Matexi, heeft via haar holding QuaeroQ 9,6%. Sectorgenoot Cegeka is de derde grootste aandeelhouder met 3,97%.

Gfi Informatique wil in eerste instantie 75% van de aandelen van Realdolmen. Het wil met de overname zijn positie in België en Luxemburg versterken, in lijn met zijn internationale uitbreidingsstrategie. Met meer dan 1.200 personeelsleden is Realdolmen een van de grootste it-dienstverleners van ons land. Het bedrijf bedient duizend klanten in de Benelux.

Real Software werd opgericht midden jaren ‘80, kwam in 1997 naar de beurs en kende daar een duizelingwekkend succes. Nauwelijks twee jaar na de introductie was het bedrijf een kleine twee miljard euro waard. Maar met de it-crisis bij het begin van het nieuwe millennium stortte de koers even spectaculair in mekaar. Een ruzie tussen hoofdaandeelhouder-stichter Rudy Hageman en CEO Theo Dilissen bracht het bedrijf op de rand van de afgrond. Real Software overleefde, zij het met moeite, ging samen met Dolmen en werd een vaste waarde in de Benelux.
Als de overname afgerond is, wordt Realdolmen onderdeel van de Franse groep, een van de grotere in Europa.