Licht dalende omzet voor FX De Beukelaer

elixirDe Antwerpse likeurstokerij FX De Beukelaer zag zijn omzetcijfer verleden jaar lichtjes dalen tot 3 miljoen euro. “Heel relevant is dit cijfer niet,” zegt zaakvoerder Ivan Nolet De Brauwere. “Onze verkoop blijft op peil. We kregen dit jaar zo’n 20.000 bezoekers over de vloer. De belangstelling voor onze producten met oa. Elixir d’ Anvers zit nog steeds in de lift.”

FX De Beukelaer vierde verleden jaar zijn 150-jarig bestaan. De stokerij werd in 1863 opgeicht door François-Xavier De Beukelaer. Het bedrijf aan de Antwerpse Haantjeslei heeft twee wereldoorlogen overleefd en doet het in al zijn nostalgische pracht nog altijd voortreffelijk. De site is een juweeltje van industriële archeologie waar zich elke dag verscheidene bezoekersgroepen vergapen aan de kleurrijke productieketen. De kruidengeur die in de gebouwen hangt laat je nooit meer los.

De financiële resultaten van het bedrijf zitten in een licht dalende lijn maar Ivan Nolet maakt er zich absoluut geen zorgen over. Volgens hem loopt alles prima. “Het is nu eenmaal overal crisis en het is dan toch normaal dat ook wij onze verkoopcijfers even onder druk zien komen? Maar ik blijf er rustig bij. Wie al die jaren stand gehouden heeft tussen de internationale concurrenten heeft al wel meer mee gemaakt. Wij hebben met Elixir d’Anvers een uniek product in huis.”

Ivan Nolet stamt zelf uit een bekende familie aan stokers. Zijn historische lijnen gaan al tien generaties ver. De familie Nolet had al enkele jaren geleden een meerderheidsparticipatie gekocht in FX De Beukelaer. Omdat er binnen de familie De Beukelaer kennelijk geen opvolgers meer waren. “Ik heb zo’n tien jaar stage gelopen bij Emile De Beukelaer, de laatste famialiale stoker die onlangs met pensioen ging. Ik heb de lijn overgenomen en hoop de firma met haar ambachtelijke streekproducten nog vele jaren te mogen leiden.”

Aan de Haantjeslei werken vandaag zo’n 12 mensen. Ze zorgen er ook voor de distributie van merken als Elixir de Spa, St-Pol, Triple Sec, Snaps, Advocaat en Bükland.