Een wereld in verandering vraagt om een andere kijk op wonen. Een nieuwe generatie jongeren ontwikkelt nieuwe behoeftes: minder persoonlijke ruimte in ruil voor meer beleving. Om hierop een antwoord te bieden, zet Gands NV het woonconcept YUST-Young Urban Style op, een hedendaags co-housing concept waarbij de gemeenschappelijke ruimtes en diensten centraal staan.

De eerste ontwikkeling van dit nieuwe ‘investeringsproduct’ van de toekomst opent zijn deuren in voorjaar 2019 in de onmiddellijke omgeving van het Albert- en Harmoniepark en het belevingscentrum van Brouwerij De Koninck in Antwerpen.

YUST is een woonformule waar je lange tijd kunt verblijven, maar ook kort of zelfs héél kort. Of je nu besloten hebt om 
je nestelen in Antwerpen of je gewoon toe bent aan een verkenning van wat de stad allemaal te bieden heeft. Voor iedereen is er een oplossing op maat, rekening houdend met het beschikbaar budget.

Architect van het project, Patrick Lootens: “De 20ers en 30ers van vandaag hebben al een pak meer van de wereld gezien dan toen wij hun leeftijd hadden. Als ze al niet 
een tijd in het buitenland hebben gewoond, dan gaan ze er vlot een paar keer per jaar naar toe. Ze weten dus maar al te goed hoe het leven is in een grootstad als Londen of Parijs: een kleine woonoppervlakte, vaak nog gedeeld met één of twee personen, maar er gebeurt zoveel dat je er toch het hele jaar door buiten leeft.”

YUST zal bestaan uit 97 gemeubelde City Lofts die elk een eigen toets krijgen, en 1 Hostel met een capaciteit van 60 personen. In de City Lofts wordt onderscheid gemaakt in grootte en prijs tussen de
City Loft en de Loft XL.

“10 units van de City Lofts zullen (half)jaarlijks ter beschikking van jonge kunstenaars gesteld worden voor renovatie. Zij kunnen die dan volledig naar hun hand zetten qua kleur en materialenkeuze. Zo houdt YUST de vinger aan de pols op gebied van jong talent in design en kunst en zijn het de jongeren zelf die het gebouw nieuw leven in blazen. De hostel is de ideale oplossing voor kleine en grote groepen die een weekendje Antwerpen komen verkennen”, zegt Stéphane Verbeeck, ceo en projectonwikkelaar Gands.

De gemeenschappelijke ruimte met al haar faciliteiten op het gelijkvloers zal openstaan voor iedereen zodat YUST ook zal bijdragen tot de opwaardering van en interactie met de buurt. Voor de bewoners zullen de meeste diensten gratis zijn. Het gebruik van de diensten wordt geïntegreerd in een app, zowel de interne 
als de externe.

Alle voorzieningen worden getroffen om energieverbruik te beperken: een zeer goede thermische isolatie en uitstekende luchtdichtheid van de buitenschil van het gebouw, thermisch isolerende beglazing die ook zonwerend is, energiezuinige led verlichting, af- en aanwezigheidsdetectie in de gemene delen en liften, enz. Deze maatregelen resulteren in een gebouw met een zeer laag E-peil, van maximum E50 en een zeer laag K–peil van K30.

Er zijn ook plannen voor YUST in Brussel, Gent, Hasselt en Brugge.