Op 18 januari 2018 zal Flanders DC de winnaars bekend maken van de ‘Henry van de Velde Awards’. Deze prijzen worden toegekend aan bedrijven die uitblinken door een combinatie van creativiteit, innovatie en design. Onlangs werden de namen bekend gemaakt van bedrijven die de preselectie haalden in diverse categorieën.

Flanders DC lanceerde de oproep in het voorjaar van 2017. Voor deze gegeerde prijzen komen producten, projecten of diensten in aanmerking die een speciale band met Vlaanderen hebben en die nog niet op de markt zijn gebracht voor april 2016. Meer dan 180 ontwerpers en designbedrijven dienden hun kandidatuur in.

18 genomineerden in totaal

De in totaal 18 genomineerden vormen een unieke staalkaart waar design, creativiteit en innovatie voor staan. Er zijn ook enkele ontwerpers/bedrijven bij met Antwerpse links.

In de categorie ‘Communication Award’ is één van de genomineerden Kastaar uit Berchem (Stoffel Van den Bergh en An Eisendrath) met een project voor de heropening van het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen.
Ook het Gentse Pjotr Grafisch Ontwerp (Pieter Willems & Brecht Van Stappen) met voetbalmagazine Puskas voor Heren Vertrekt, onderdeel van uitgeverij Cascade in Antwerpen, loopt in de kijker.

In de categorie ‘Design-Led Crafts Award’  mag Illia Eckardt (ex-Sigi) van het Antwerpse Monsieur Tricot met de verlichtingscollectie zich opmaken voor een avondje Henry Van de Velde.

Voor de ‘Ecodesign Award by OVAM’  valt de eer te beurt aan Post-Couture Antwerp, kleding on demand. Het Post-Couture collectief (Martijn van Strien) is gebaseerd in Rotterdam, maar voor deze collectie werkt hij samen met 5 jonge Antwerpse ontwerpers: Kjell de Meersman, Sofie Nieuwborg, Emmanuel Ryngaert, Sofie Gaudaen en Marie-Sophie Beinke.

In de categorie ‘Efficiency Award’  komen we Bagaar (Mathias De Winter & Georges Lieben) tegen voor de energie-assistent June die beide in Antwerpen zijn gevestigd.

Tenslotte is er nog de ‘Healthcare Award’  waarvoor Voxdale (Kristof Sorgeloos, Koen Beyers, Bart Verleije en Wim Boudewyns) en Novosanis NV, beide gevestigd in Wijnegem, met de Colli-Pee, een toestelletje voor collectie van eerste urine, zijn genomineerd.

In de categorie ‘Everyday Life Award’ onderscheiden we geen genomineerden met Antwerpse roots.

Stem mee voor de Publieksprijs

Vanaf 6 november zal het grote publiek ook de kans hebben om zijn favoriete finalisten via www.henryvandevelde.be te bepalen. Aan de genomineerde met de meeste publieksstemmen wordt de Prijs van het Publiek Henry van de Velde Award 2017 toegekend.

Daarnaast worden nog drie speciale prijzen uitgereikt: Lifetime Achievement, Company en Young Talent. Hiervoor heeft de jury zijn keuze al gemaakt maar die wordt topsecret gehouden tot 18 januari 2018, wanneer ook de winnaars van de zes andere categorieën en de Publieksprijs in Bozar Brussel worden bekend gemaakt. Van 19 januari tot 18 maart 2018 is de tentoonstelling gratis in Bozar te bezichtigen.