Burn-out en langdurige afwezigheid wegens ziekte: het zijn helaas kwalen van deze tijd die in opmars zijn en waar heel wat bedrijven mee te kampen hebben. Om die fenomenen tegen te gaan zijn er allerlei initiatieven om bedrijven te helpen de fysieke en mentale weerbaarheid van hun werknemers te verbeteren. Twee daarvan zijn ‘Rise smart’ en ‘Ready2improve’. RiseSmart doet aan loopbaanbegeleiding en outplacement en behoort tot de Randstandgroep, Ready2improve begeleidt individuen en bedrijven naar een gezondere levensstijl.

De twee sloegen de handen in elkaar voor een initiatief om het fitste bedrijf en werknemer te selecteren. De editie van dit jaar was de tweede, en deze keer met medewerking van de provincie Antwerpen.

Op 27 juni vond de slotshow plaats van de wedstrijd ‘Het Fitste Bedrijf van Antwerpen’. In de categorie grote bedrijven kwam Benijts & Colson, Geassocieerde Notarissen uit Geel uit de bus als bedrijf met de fitste werknemers. In de categorie kleine bedrijven was het Altrex uit Bornem dat met de eer ging lopen.

De deelnemende bedrijven werkten gedurende 12 weken aan een gezonde levensstijl. De titel van ‘Het Fitste Bedrijf’ ging naar de bedrijven wiens werknemers gemiddeld de meeste vooruitgang boekten bij het verbeteren van hun algemene fitheid (fysieke conditie, gewicht en vetpercentage).  Gert Eyckmans (De Ideale Woning) is de ‘Fitste CEO van Antwerpen’. Ten slotte werd Wouter Sterkens (VanRoey.be) uitgeroepen tot ‘Beste fietser van Antwerpen’.

“We zoeken niet specifiek naar bedrijven die al heel fitte werknemers hebben. We willen vooral de vooruitgang meten die de werknemers boeken” zegt Wouter Goris van Ready2Improve. ‘Het is de vooruitgang die telt. We meten de fitheid in het beginstadium en dan opnieuw na 12 weken. Wie het meest vooruitgang maakt krijgt de meeste punten”. Ook de mentale gezondheid van de werknemers wordt gemeten, aan de hand van en vragenlijst. Ook dit wordt meegenomen in de eindscore.

“Het was een bijzonder positieve ervaring”, zegt An Van Haelen, bedrijfsleider van ladderbedrijf Altrex uit Bornem. Alle veertien werknemers van het bedrijf namen deel aan de wedstrijd. “Om aan onze conditie te werken mochten we kiezen tussen wandelen, fietsen of lopen. We kregen ook een individueel trainingsschema mee, en tips voor gezonde voeding. We kregen tijdens periode van de 12 weken ook begeleiding van een individuele coach. Het was een geweldige teambuilding en volgend jaar doen we zeker opnieuw mee.”