Glastuinbouwbedrijf BPK zoekt personeel

bpkMet maar liefst 200.000 vierkante meter serres behoort BPK (Belgische Plantenkwekerij) tot één van de grootste glastuinbouwbedrijven van het land. De onderneming uit Duffel groeit onverminderd door en houdt zijn personeelsbestand daarom op niveau.  Het bedrijf zoekt oa. een vrachtwagenchauffeur, een heftruckchauffeur, een onderhoudsmechanieker en een machine operator.

BPK is destijds opgestart begin jaren 70 en is al die tijd uitgegroeid tot een indrukwekkende onderneming.  Middenin het zowat belangrijkste glastuinbouwgebied van België is het bedrijf geografisch optimaal gesitueerd. Het familiebedrijf van toen is sinds 2000 in handen gekomen van de Nederlandse holding, de Wayland groep  die naast BPK in België ook nog 2 andere plantenopkweekbedrijven heeft in Nederland. “Wij zijn gespecialieerd in de opkweek van groentenplanten voor de professionele tuinder”, zegt zaakvoerder Gunter Vercammen.  “Onze belangrijkste producten zijn voor de vruchtgewassen tomaten- paprika- en komkommerplantjes en voor de bladgewassen diverse soorten sla- en koolplantjes. “Wij beleveren anderzijds ook een groot assortiment aan kruiden en diverse soorten sierteeltplanten aan tuincentra en winkelketens. Die zijn bestemd voor het hobbymarktsegment. Wij bedienen zowel Belgische klanten als buitenlandse afnemers.”

De crisis is ook in Duffel niet onopgemerkt voorbij gegaan. BPK is daarom erg voorzichtig geweest bij het aanwerven van personeel. Vandaag wordt er evenwel hoopvol uitgekeken naar de toekomst. Door de uitbreiding van de activiteiten moet het personeelsbestand weer aangevuld worden en moet er uitgekeken worden naar enkele valabele kandidaten-werknemers. Voor het zaaien van de groentenplantjes, het verrijden van de opgroeiende plantjes tijdens het opkweekproces, het klaar maken voor de verkoop en het eigenlijke transport naar de klanten zijn nogal wat flexibel ingestelde collega’s nodig.

Gunter Vercammen leidt het bedrijf ondertussen zo’n 12 jaar. Zelf afkomstig uit een familie die een tuinbouwbedrijf uitbaatte heeft hij best voeling met de opkweek van plantjes. Hij volgde overigens een opleiding als industrieel ingenieur tuinbouwtechnieken en weet dus ook om te gaan met de noodzakelijke vernieuwing en ver doorgevoerde automatisering van het bedrijf. In de loop van de jaren zijn bv. alle serres systematisch vervangen door ultramoderne serres die uitgerust zijn met de modernste technieken. ´Blijven innoveren is een absolute noodzaak om geen concurrentiekracht te verliezen. Ook in onze sector geldt dat stilstaan gelijk staat met achteruitgaan.´

Bij BPK zijn er momenteel een 50-tal mensen tewerkgesteld.