Antwerpen – Hash Code, zo heet de wedstrijd voor computerprogrammeurs die Google wereldwijd organiseerde en waaraan ook programmeurs van bij ons deelnamen. Op hetzelfde tijdstip moesten programmeurs in Europa, het Midden-Oosten en Afrika tijdens een online ronde eenzelfde probleem oplossen. Google wil zo nieuw talent op het spoor komen.

Willem Drijver, ceo van co-organisator Taglayer: “We organiseren jaarlijks deze hackathon om aankomend talent in contact te brengen met de ondernemerswereld.” 

De preselectie voor België werd donderdagavond 1 maart gelijktijdig in vier steden gehouden: Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen. Voor die gelegenheid kreeg het Museum aan de Stroom de kleuren van Google.
Taglayer, een Antwerpse scale-up gespecialiseerd in de ontwikkeling van personalisatiesoftware, die ook vorig jaar in de KBC-toren de Hash Code organiseerde, werkte voor de editie 2018 samen met Belfius.

Niet minder dan 150 talentvolle developers, zowel studenten als pas afgestudeerde of professionele computerprogrammeurs, namen deel aan die online ronde in het MAS. De deelnemers traden aan in ploegen van twee tot vier mensen. Stipt om 18u30 lokale tijd kregen ze hun opdracht en ze hadden tot stipt 22u30 om een oplossing te vinden voor het probleem dat de Google ingenieurs hen voorschotelden.
“Dit jaar kregen de deelnemers een lijst van vooraf geboekte ritten en een vloot van zelfrijdende auto’s. Ze moesten elke rit zo goed mogelijk inplannen om per rit zoveel mogelijk punten te scoren”, licht Willem Drijver toe.

Xander Stoffels, Dennis Peeters, Wouter van Den Dorpe en Kevin Hauman vormden het winnende team: “Het was de eerste keer dat we aan zo’n wedstrijd deelnamen en zijn dan ook trots dat we gewonnen hebben. Het was een leuke ervaring met een uitdagende opdracht en een competitie die van start tot finish spannend bleef. Ook was te werk gaan in het MAS met zicht op de skyline van Antwerpen een moment dat we niet snel zullen vergeten.”
Het winnende team is uiteindelijk 4de van België geworden en 113ste wereldwijd, wat een hele knappe prestatie is! 
De teams die wereldwijd de hoogste score behaalden, worden uitgenodigd in het Google kantoor in Dublin voor de finale op zaterdag 28 april.