Gouden haantje kraait niet meer

metalenDe materialengroep Umicore zag zijn inkomsten in het eerste kwartaal met 1% stijgen. Dit ondanks de vrij zwakke cijfers van de recyclagefabriek in Hoboken. Een sterke groei in de divisies Automotive Catalysts en Rechargeable Battery Materials compenseerde ruimschoots de impact van de lagere metaalprijzen op de verschillende activiteiten in de Antwerpse fabriek.

Hoboken was vele jaren naeen zowat het goudhaantje van Umicore. De geoptimaliseerde technologische knowhow bij de recyclage van metalen zorgde telkens opnieuw voor sterke resultaten. De onafgebroken daling van de metaalprijzen en de krimping van de vraag in meerdere productactiviteiten zorgden in de afgelopen maanden echter voor een druk op de rentabiliteit van de divisie en van de hele groep.

In de divisie Catalysis gingen de inkomsten flink omhoog (+12%) dankzij een betere volume- en productmix in Automotive Catalysts. De inkomsten voor Energy and Surface Technologies daalden met 4% omwille van de impact van de lagere kobalt- en nikkelprijzen op de inkomsten van Cobalt and Specialty Materials. Deze impact werd echter in grote mate goedgemaakt door de hogere inkomsten bij de divisie Rechargeable Battery Materials.

De investeringen in Umicore’s groeiplatformen -schone mobiliteit en recyclage- verlopen ondertussen volgens plan of liggen voor op schema. Er worden overigens bijkomende investeringen overwogen om de capaciteit van Rechargeable Battery Materials te verhogen.

In de loop van het kwartaal steeg de nettoschuld ten gevolge van een stijging van het werkkapitaal.

Op basis van de resultaten van het eerste kwartaal en in de veronderstelling dat de huidige marktvoorwaarden blijven gelden, verwacht Umicore dat de recurrente EBIT voor het volledige jaar tussen de 335 en de 360 miljoen euro zal liggen. Dit weerspiegelt een sterke groei op jaarbasis voor Automotive Catalysts en Rechargeable Battery Materials die de impact van de lagere metaalprijzen op de recyclageactiviteiten ruimschoots compenseert.