ANTWERPEN – Met 61% staat het zakelijk optimisme op het historisch hoogste niveau ooit sinds Grant Thornton 15 jaar geleden zijn bevindingen is beginnen bundelen in het trimestriële International Business Report. De sterkste toename wordt de komende 12 maanden in Europa en Noord-Amerika verwacht.

De EU en de eurozone tekenen beiden een stijging met 12% op tot respectievelijk 60 en 68%. Paul De Weerdt, ceo Grant Thornton Belgium, stelt vast dat ook in België het ondernemingsvertrouwen in april 2018 nog verder toenam. “Vooral de dienstensector en de bouwsector kenden een verdere groei van het vertrouwen, daar waar dit voor de industrie en de handel eerder lichtjes daalde.”

Ondanks het hoog niveau van optimisme, nemen de investeringen in nieuwe gebouwen, installaties en machines, en onderzoek en ontwikkeling slechts stelselmatig toe. “Een aantal factoren zoals de koersevolutie van de euro, het onzeker verloop van de Brexit-onderhandelingen en een opstoot van protectionisme in bepaalde markten, dragen ongetwijfeld toe tot een toenemende onzekerheid.”

Dat is volgens Grant Thornton Belgium een spijtige zaak, want de interestpercentages zijn momenteel nog steeds laag. “Van de lage rente wordt verwacht dat zij in de volgende twee jaar zal toenemen, wat mogelijk de investeringen in R&D en nieuwe technologieën zal afremmen”, aldus Paul De Weerdt.

Behoefte aan nieuwe competenties

Om de kansen die zich aanbieden succesvol te kunnen omzetten in toegevoegde waarde en goede bedrijfsresultaten, is er ook behoefte aan nieuwe competenties bij de werknemers. De schaarste op de markt aan de veel gevraagde profielen noopt tot een andere aanpak. “Sensibiliseren, een meer gerichte opleiding, gepaste motivatie en begeleiding van de bestaande medewerkers om mee te groeien in de nieuwe werkomgeving, zullen bijdragen tot een grotere veerkracht van de organisatie.”

Grant Thornton is één van ‘s werelds meest toonaangevende organisaties van onafhankelijke audit-, tax- en advieskantoren met medewerkers in meer dan 130 landen. In België stelt Grant Thornton 160 personeelsleden tewerk, verspreid over de kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Doornik, Hasselt, Turnhout, Wemmel en Jumet.