Groot contract voor SecureLink

securelinkSecureLink, een specialist in oplossingen voor netwerken, security en datacenter-infrastructuur, haalde een contract binnen bij de ziekenhuisgroep AZ Alma uit Eeklo. Het IT-bedrijf uit Wommelgem gaat er een zogenaamd SOC-project (Security Operations Center services) realiseren. Binnen het systeem zal alles beveiligd en gemonitored worden, van operatiekwartier tot de koffiemachine. Opvallend hierbij is dat SecureLink daarnaast ook zelf zal instaan voor het volledige beheer van de netwerkinfrastructuur en security componenten via de SecureLink – NOC (Network Operations Services). Voor het eerst worden NOC en SOC op die manier ecombineerd in één omvattend contract.

SecureLink is een integrator die gespecialiseerd is in netwerken, security en datacenter infrastructure oplossingen. Sinds de opstart in 2003 is het bedrijf sterk doorgegroeid. Het stelt nu meer dan 250 mensen tewerk.

De nieuwe klant, het AZ Alma vzw is een streekziekenhuis, ontstaan na de fusie van het Elisabeth Ziekenhuis in Sijsele en de Heilig Hartkliniek in Eeklo. AZ Alma telt 110 artsen, 1.250 medewerkers en 125 vrijwilligers die dagelijks het motto ‘zorg met een hart’ in de praktijk omzetten. De 513 plaatsen zijn nu nog verdeeld over de campussen in Eeklo en Sijsele, maar in 2017 komen ze samen in een gloednieuw ziekenhuis aan de Ringlaan 15 in Eeklo. Dat bouwproject, het grootste ooit in het Meetjesland, ging in februari 2012 van start.

“Het is net voor deze nieuwbouw dat wij onze volledige IT-infrastructuur onder de loep wilden nemen. Er komt immers heel wat nieuwe technologie bij kijken”, zegt Fritz Defloor, directeur ICT & Administratie van AZ Alma. “Het netwerk wordt de backbone van alles: van WiFi tot IP-telefonie voor het personeel. Dat betekent dat dit netwerk altijd beschikbaar moet zijn, een goede kwaliteit moet bieden én veilig moet zijn.”

Om een volledig nieuw netwerk te realiseren in de nieuwbouw, koos AZ Alma om ‘vanaf nul’ te starten. Van bij de beginfase besliste de ziekenhuisgroep dan ook om met SecureLink samen te werken voor het uittekenen van het totale concept. Een IT-team in een ziekenhuis is eerder klein en AZ Alma wil haar eigen IT-afdeling daarom zo min mogelijk laten werken aan de IT-infrastructuur, maar zoveel mogelijk in functie van concrete verzoeken van artsen en verplegers. Het opteerde daarom voor een managed services model, waarbij een externe partner het netwerk beheert. “Onze organisatie laat niet toe om voor elke tak van IT een specialist in dienst te nemen. Een outsourced managed services model biedt ons veel meer flexibiliteit en zekerheid”, aldus nog Fritz Defloor.

De implementatie met testfase is voorzien voor eind dit jaar, zodat alles operationeel is tegen de opening van het nieuwe ziekenhuis in maart 2017. De verschillende technologieën waarmee SecureLink het project heeft uitgewerkt, zijn afkomstig van Aruba Networks, Cisco Ironport, F5, Imprivata, Juniper Networks, Nutanix, Palo Alto Networks, Trend Micro en VMware Horizon.