Morgen begint in het Brusselse Egmontpaleis de eerste  ‘African Diamond Conference’ . Twaalf Afrikaanse landen sturen  ministers naar deze conferentie.

Daar zal gesproken worden over een mogelijke uitbreiding van het Kimberley Process, een wereldwijd systeem tegen bloeddiamanten. Ook synthetische diamanten zullen worden besproken.

De diamantconferentie is een initiatief van de FOD Buitenlandse Zaken, het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) en de Afrikaanse diamantproducerende landen. De bedoeling van de conferentie is “de dialoog over duurzaam en verantwoord beheer van natuurlijke rijkdommen in Afrika voortzetten en uitwerken”, zo staat in een aankondiging van Buitenlandse Zaken.

Strijd tegen bloeddiamanten moet worden opgevoerd en uitgebreid

Met een verdere uitbreiding van het Kimberley Process, dat strijd wil voeren tegen bloeddiamanten, wil men in de toekomst meer aandacht voor het respect voor mensenrechten en milieunormen. Concrete stappen in die richting worden er op deze conferentie nog niet verwacht. Die zouden er wel moeten komen volgend jaar, wanneer de EU voorzitter is van het Kimberley Process.

Ook synthetische diamanten – echte diamanten die in een laboratorium worden gemaakt – zullen tijdens de conferentie aan bod komen. Er zal onder meer gekeken worden naar de mogelijke gevolgen voor de Afrikaanse landen die natuurlijke diamanten uitvoeren. Ook de gevolgen voor Antwerpen als handelscentrum zullen aandacht krijgen. Onder meer minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zullen de conferentie bijwonen. Er worden in totaal rond de 340 deelnemers verwacht.