Digitalisering dringt stilaan ook met kracht door in de wereld van de klassieke muziek. Papieren partituren maken plaats voor tablets met partituren die worden opgeslagen in de cloud. Twee bedrijven uit de digitale muziekwereld, Gustaf en SCORA hebben de handen in mekaar geslagen om muziekensembles te voorzien van die digitale partituren. Gustaf zorgt voor de partituren, SCORA voor aangepaste hardware (tablets en pupiters).

Gustaf heeft in zijn systeem meer dan 163.000 digitale partituren zitten. SCORA ontwikkelt de tablets om die digitale partituren vlot te lezen tijdens het musiceren.  Bedoeling dat het systeem niet alleen handig is voor solisten, maar dat het ook werkt bij samenspel.

“We werken samen aan de mogelijkheid om digitale muziekpartituren  met meerdere muzikanten te delen en samen te spelen”, verduidelijkt Peter Leclercq, CEO van neoScores, het bedrijf achter Gustaf. “Met het gecombineerd aanbod van digitale partituren van Gustaf en de tablets van SCORA kunnen we een totaaloplossing aanbieden en ensembles op weg zetten naar een volledig digitale werking.”

“Orkesten kunnen aan efficiëntie winnen door te investeren in digitale hulpmiddelen”, benadrukt Jan Rosseel, zaakvoerder van SCORA en zelf gepassioneerd amateurmuzikant. “Door bijvoorbeeld voor en tijdens repetities digitale partituren te delen, kunnen ze de communicatie binnen het ensemble stroomlijnen en het samenspel bevorderen.”

Het strijkkwartet boho4 heeft dit weekend het nieuwe systeem gebruikt bij haar concerten in Koksijde en Antwerpen. De muzikanten hebben werken van Mozart, Dvořák, Shostakovich en Stravinsky gespeeld aan de hand van digitale partituren.