Het past niet dat havenarbeiders worden aangespoord om lid te worden van een vakbond voor ze een erkenningsaanvraag kunnen indien. 

Dat zegt minister van werk Kris Peeters in antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-kamerlid Wim Van der Donckt. Zoiets is is “in principe strijdig met allerlei nationale en internationale normen” zegt minister Peeters. Van der Donckt voerde praktijktesten uit bij havenorganisatie CEPA en daaruit bleek dat kandidaten toch de raad kregen zich bij een vakbond aan te sluiten.

Van Der Donckt stelde minister Peeters begin juni als eens de vraag of een werknemer lid moet zijn van een vakbond om als havenarbeider erkend te worden. N-VA vindt dat niet kunnen. De minister antwoordde toen dat dat niet zo was, en dat kandidaten ook zelf of via de werkgever een aanvraag kunnen indienen. Het N-VA-Kamerlid ging daarop zelf op onderzoek en ging ‘mystery calls’ uitvoeren bij het secretariaat van de havenwerkgevers CEPA. Een kandidaat-havenarbeider kreeg daarbij de tip dat het “nuttig” is zich te registreren bij een vakbond.

“Naar aanleiding van uw vraag heeft mijn beleidscel contact opgenomen met CEPA met de vraag om de communicatie met kandidaten bij te sturen.” CEPA bleek dat op eigen initiatief al te hebben gedaan, benadrukt Peeters. “Kandidaat-havenarbeiders wordt nu niet meer aangeraden om contact op te nemen met de vakbondsorganisaties. Zij krijgen wel nog ter info de gegevens van de vakbonden en van CEPA zelf.