Het Havenbedrijf Antwerpen is uitgeroepen tot ‘overheidsorganisatie van het Jaar’. De prijs valt te beurt aan ‘doeltreffende en innoverende overheidsorganisaties die burgers en bedrijven ten goede komen’.

De onderscheiding is een initiatief van EY, De Tijd/L’Echo en BNP Paribas Fortis. Het Havenbedrijf werd verkozen als de grote winnaar over alle categorieën. Het Havenbedrijf mocht de award in ontvangst nemen van vice-premier Jan Jambon. 

Met een jaarbudget van 269 miljoen euro en 1.577 medewerkers bestuurt en exploiteert het Havenbedrijf een van de grootste havens ter wereld. Het bedrijf beheert en onderhoudt de dokken, bruggen, sluizen, kaaimuren en gronden binnen het Antwerpse havengebied en is tevens verantwoordelijk voor een vlot en veilig scheepvaartverkeer. 

De jury was onder de indruk van de evolutie die de organisatie de laatste jaren heeft doorgemaakt. “Het Havenbedrijf Antwerpen staat symbool voor de traditie en de vernieuwing van de Antwerpse haven. Het is een organisatie die niet langer rond zichzelf draait, maar openstaat voor de vragen en belangen van de bedrijven” aldus juryvoorzitter en voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), Bernard Gilliot.

CEO Jacques Vandermeiren zegt dat de erkenning de kers op de taart is van het veranderingstraject dat een jaar geleden is gestart. “Met dat traject willen we het Havenbedrijf en zijn medewerkers wendbaar maken zodat verandering geen bedreiging maar een opportuniteit betekent” zegt Vandermeiren. 

Havenbedrijf verruimt zijn activiteiten

 Het Havenbedrijf is bezig met een grondige transitie. Het progressietraject DeLTa werd opgestart, wat staat voor Durf Experimenteren, Leer en Trigger Anderen. In de praktijk werd DeLTa in 2017 vertaald naar 12 strategische projecten. Een van de prioritaire projecten was de nieuwe missie en visie van het Havenbedrijf. 

“We positioneren ons voortaan als een thuishaven voor onze klanten. In deze snel veranderende wereld willen wij voor hen een vertrouwde partner zijn die met hen op weg gaat en die samen met hen de bakens van de haven van de toekomst uitzet”, verduidelijkt Vandermeiren.

Het Havenbedrijf heeft zijn waaier aan activiteiten ook verruimd. Eind vorig jaar kocht het de Nationale Maatschappij der Pijpleidingen en verwierf het een rol binnen het dataplatform NxtPort.

Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen werd bekroond tot ‘Regionale Overheidsorganisatie van het Jaar’ 2018. Kunsthuis Opera Ballet Vlaanderen verenigt de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.