ANTWERPEN – Een delegatie uit Gambia, onder leiding van President Adama Barrow, heeft een bezoek gebracht aan de Antwerpse haven. In de rand daarvan zijn de Havens van Antwerpen en het Gambiaanse Banjul een samenwerking overeengekomen. De haven van Antwerpen zal een adviserende rol spelen en er zal worden onderzocht op welke manier beide havens in de toekomst nauwer kunnen samenwerken. Training speelt daarin in ieder geval een belangrijke rol.

Port of Antwerp International (PAI), de consultancy- en investeringsdochter van het Antwerpse Havenbedrijf, heeft samen met trainings- en opleidingscentrum APEC, maritieme trainings- en opleidingsdochter, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Gambia Ports Authority, de havenautoriteit van de Gambiaanse haven Banjul. De overeenkomst werd in het Havenhuis ondertekend door Kristof Waterschoot, ceo van PAI en APEC, en Abdoulie Tambedou, managing director Gambia Ports Authority.

Abdoulie Tambedou: “Deze haven, waar de synergie tussen maritieme, logistieke en industriële activiteiten voor een uniek platform zorgt, is voor onze haven in Banjul een inspirerend voorbeeld. Wij zijn absoluut onder de indruk en daarom zeer verheugd met deze samenwerkingsovereenkomst waarbinnen we een beroep zullen kunnen doen op de expertise van de haven van Antwerpen.”

Antwerpen heeft van alle havens in Noordwest-Europa het hoogste aandeel rechtstreekse diensten op West-Afrika, wat zich vertaalt in een marktaandeel van bijna 50 procent. Havenschepen Marc Van Peel, tevens voorzitter van PAI. “Met onze dochterbedrijven APEC en PAI zetten we al langer in op het doorgeven en delen van kennis en ervaring, om op die manier het wereldwijde netwerk van onze haven te versterken. West-Afrika is voor ons een zeer belangrijke regio en het is onze ambitie om onze positie daar nog verder te versterken.”

Training staat centraal

De haven van Antwerpen heeft met APEC alvast een instituut in huis dat gespecialiseerd is in allerhande opleidingen op maat.

Kristof Waterschoot: “Eerder heeft APEC al een 130-tal havenprofessionals uit Banjul hier in Antwerpen opgeleid. Deze samenwerkingsovereenkomst versterkt dit traject en bovendien zijn er nu concrete plannen om ter plaatse in Gambia een training op te zetten voor de dokwerkers. De samenwerking onderstreept de ambitie van PAI om haar sterke reputatie in West-Afrika te bestendigen én verder uit te bouwen.”