De HealthCare IT-activiteiten van Agfa-Gevaert NV worden wellicht afgesplitst van het moeder bedrijf en ondergebracht in een afzonderlijke entiteit van de Agfa-Gevaert Groep. In een persmededeling zegt het bedrijf dat er een studie wordt opgestart om de haalbaarheid van zo’n afsplitsing na te gaan.

“Het vergroten van de zelfstandigheid van de HealthCare IT-activiteiten zou een natuurlijke volgende stap zijn in de voortdurende transformatie van de Groep”, staat er in de mededeling.  HealthCare IT zou de mogelijkheid krijgen om zich meer te focussen op de markten waarin het al actief is. Het grootste deel van de Agfa-Gevaert Groep – dat dan zal bestaan uit Agfa Graphics, Agfa Specialty Products en de Imaging-activiteiten van Agfa HealthCare – zou eveneens beter gepositioneerd zijn om groei, rendabiliteit en nieuwe kansen na te streven.

Agfa-topman Christian Reinaudo zegt in een interview met de Tijd dat het moment nu is gekomen om een herstructurering te bestuderen. IT is een business die te sterk verschilt van de andere activiteiten van de groep. Dat door de afsplitsing het terrein zou worden geëffend om de HealtCare IT-afdeling overnamerijp te maken ontkent Reinaudo.

Het Mortselse bedrijf Agfa-Gevaert Groep ontwikkelt, produceert en verdeelt een uitgebreid portfolio van analoge en digitale beeldvormingsystemen en IT-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie, de sector van de gezondheidszorg en ook voor specifieke industriële toepassingen.