Vandaag stelt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen samen met de provincie Antwerpen het  project ‘Farmaceutische zorg voor personen met dementie, FAZODEM’, voor. Het is de bedoeling om met dit proefproject, een primeur in Europa, de rol van de huisapotheker op vlak van dementie te versterken.

Huisapothekers zijn, naast de huisarts, door hun nabijheid cruciaal in de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ze kunnen een vertrouwensrelatie opbouwen en zijn vaak een eerste aanspreekpunt bij vragen of problemen. Apothekers spelen dus een belangrijke rol bij dementie.

FAZODEM wil hen de nodige kennis en houvast bieden met behulp van verschillende materialen. Het project kwam tot stand in samenwerking met KAVA (Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen) en VAN (Vlaams Apothekers Netwerk).

Met het project kunnen in de provincie Antwerpen 22 000 mensen met dementie en hun omgeving geholpen worden. Minister Vandeurzen heeft ondertussen beslist om het project verder uit te rollen over heel Vlaanderen.