Mooimakers lanceerde donderdagvoormiddag zijn zomercampagne tegen zwerfvuil en sluikstort. Borden langs alle grote wegen en parkings in Vlaanderen – gebaseerd op het populaire spelletje ‘ik ga op vakantie, en ik neem mee’ – sporen de miljoenen vakantiegangers aan om hun afval niet uit het raam van hun auto te kieperen.

“De snelwegparkings zijn helaas echte hotspots voor zwerfvuil en sluikstort”, legt Mooimakers-coördinator Els Gommeren uit. “Jaarlijks wordt alleen al langs de Vlaamse gewestwegen en autosnelwegen meer dan 3.000 ton zwerfvuil opgeruimd. Met deze campagne willen we de miljoenen vakantiegangers langs de Vlaamse wegen oproepen om hun afval te dumpen waar het hoort. Je gooit thuis ook geen afval op de grond.”

Mooi initiatief

Mooimakers is de motor van de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten in Vlaanderen. Het is een samenwerkingsverband tussen de OVAM, Fost Plus en de Vlaamse lokale besturen verenigd in de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten). De missie van Mooimakers is even helder als ambitieus: Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil. Daarvoor huldigen de partners een geïntegreerde aanpak, die zowel op preventie als op repressie inzet, en zoveel mogelijk mensen, scholen, verenigingen, bedrijven, … in beweging wil krijgen tegen zwerfvuil en sluikstort.

Met zijn allen tegen zwerfvuil

Els Gommeren: “De voorbije weken hebben we ook op festivals als Rock Werchter of op populaire trekpleisters als de Graslei in Gent gezien dat het probleem van zwerfvuil bijzonder hardnekkig is. Daarom richten we ons niet alleen tot de overtreders zelf, maar ook tot de zwijgende massa die zich in stilte doodergert aan al dat zwerfvuil. Als zij niet alleen het goede voorbeeld geven, maar sluikstorters ook op hun gedrag durven aanspreken, zal de drempel om nog zwerfvuil te dumpen extra hoog worden.”

Flitsmarathon tegen zwerfvuil

De komende weken voert Mooimakers nog actie op heel wat snelwegparkings, met afvalzakjes voor in de auto en met vuilbakspelletjes voor de kinderen.
Maar de zomercampagne van Mooimakers beperkt zich niet tot de borden langs parkings en grote wegen en tot acties aan tankstations. Mooimakers plant ook in verschillende steden en gemeenten in heel Vlaanderen openbare woonkamers neer. De zomercampagne krijgt naast een preventief- en een sensibiliseringsluik ook nog een repressief sluitstuk. De derde week van september vindt de allereerste Handhavingsweek plaats: een ‘flitsmarathon’ tegen zwerfvuil, zeg maar, met in heel Vlaanderen extra controles op sluikstorten.